Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Ciklus ‘Novog ruskog filma’

U filmu  ‘4’, svojevrsnom ruskom kriptogramu  susreću se hipnotička ljepota i turobna stvarnost.  Redatelj Ilya Khrzhanovsky (1975) priču otvara noćnim prikazom ulice s četiri psa pažljivo pozicionirana u kadru. Iz pozadine dopire  zvuk mašine i vidimo ravnomjerno pulsirajuće narančasto svjetlo.  U dubini prostora, poput kazališne kulise, stoji izlog iz kojeg bezlično pilje četiri lutke. Malo kasnije, radnja će se preusmjeriti na protagoniste filma čija su lica ispunjena sličnom prazninom. Međutim, za sada, noć pripada  psima koji cvileći napuštaju mjesto radnje nagovještavajući socijalnu nelagodu ukomponiranu u redateljevu lucidnu estetsku viziju.

Ono što slijedi je nevjerovatna priča, istovremeno dirljiva i teška, priča koja jednostavno i direktno (raz)otkriva ljudsku prirodu i šokira. Troje glavnih likova Marina (Marina Vovchenko), Volodya (Sergey Shnurov) i Oleg (Yuri Laguta), troje stranaca susreću se u baru nedugo nakon što su psi iz uvodnog kadra odlutali u noć. Kroz dugi, polupijani razgovor Khrzhanovsky nas iznenađuje virtuoznošću dramaturškog postupka, svojim vizualnim stilom, i dijalozima koji eskaliraju u potpuno neočekivanim istinama i pravcima.

Nakon što ste pomislili kako ova socijalna drama prikazuje samo jednu stranu života, njegova se radnja odvija i eksplodira u neočekivano grotesknim situacijama., na rubu komedije i apsurda. Scenarist filma je Vladimir Sorokin, etablirani ruski pisac.

‘4’ je film koji traži i zaslužuje da ga pogledate otvorenog uma. Bez obzira na njegove duge pauze šutnje i težinu, nebrojene vizure ruskog krajolika, znoja, životinjskih tijela i obscenih kadrova golih ruskih žena u poodmakloj dobi, ovo je iznimno ostvarenje suvremene ruske kinematografije koje bez izmotavanja zarezuje u manje poznate predijele ljudske prirode i predstavlja ih sirovo i bez pardona. Za uzore Khrzhanovsky navodi Andrea Tarkovskog i Belu Tarra, iako slične po vizualnom dojmu, ideološki potpuno oprečne autore. Ovo je autorov prvi dugometražni film.

Izvorni naziv: 4
Godina proizvodnje: 2005.
Trajanje: 128 min.
Jezik: ruski
Država: Rusija
Tehnika: color

Slijede:
Nikolay Khomeriki – 977 (2006)
Aleksandr Melnik – Novaya Zemlya (2008)
Aleksei Fedorchenko – Ovsjanki (2010)

Ilya Khrzhanovsky: 4 - Четыре (2005)Ilya Khrzhanovsky: 4 - Четыре (2005)