Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma ‘977’

Film ‘977’ Nikolaia Khomerikia (1975) neobičan je lirski film, intenzivna naučno fantastična drama čija je radnja smještena u imaginarnu prošlost, najsličniju razdoblju 1930ih, s nostalgičnim osjećajem prema bio socijalnom inžinjeringu.

Mladi znanstvenik Ivan Dimitrievich, dolazi u istraživački institut, zaklonjen u idiličnom seoskom krajoliku kako bi vodio ‘Sedmi odjel’. Cilj ovog odjela je izmjeriti najintenzivniji ljudski osjećaj. Ivan, koji je stekao priznanje za svoj teoretski znanstveni rad došavši do optimalnog broja 977, dobija priliku svoja istraživanja provjeriti u praksi. Odabrana je grupa ljudi, muškaraca i žena koji čekaju znanstvenika, spremni na istraživanje.

Prvi susret Ivana Dimitrievicha s ravnateljem instituta, gotovo stereotipnim prikazom sredovječnog odsutnog profesora dešava se dok njeguje biljke puštajući im Bacha s magnetofona iz 50-ih godina. Ravnatelj ‘Sedmi odjel’ naziva odjelom za ‘biofiziku’. Ovaj termin usko je povezan sa sovjetskim eksperimentima vezanim uz namjeru da kreiraju Novog Čovjeka.
Biofizika je bila uobičajen naziv za mnoštvo pokušaja da se umnože, optimiziraju i transformiraju fizički i psihološki profili populacije u 1920-ima i 30-ima. Poduprto od strane Taylorizma i Fordizma unutar revolucionarne elite, ovakvi projekti su se institucionalizirali kroz Centralni Radni Institut, psihoneurološke labaratorije Ivana Pavlova i školu za biomehaniku Nikolaia Bernsteina. Svi su se oni kasnije pridružili eri kibernetičkih istraživanja u 50-ima i 60-ima.

Međutim, osim ravnateljeve reference na biofiziku, mutno značenja broja 977 invocira se samo indirektno kroz visoko iznijansirane detalje. Rekviziti korišteni u filmu sadrže mnoštvo relacija na umjetnost i znanost, reprezentirajući i racionalno i efemerno, i materiju i duh, čineći uvjerljivim prikaz svijeta u kojem se protagonisti kreću. Neobični prostori sakriveni su u žutoj secesijskoj zgradi, iza štuko letvica, stepeništa sa željeznom ogradom, kristalnih lustera; labaratoriji su opremljeni polugama, treperavim električnim svjetlima, monitorima  i komunikacijskim aparatima s početka dvadesetog stoljeća, uredske sobe namještene starinskim namještajem i biljkama, satom s klatnom, dok se u centralnoj sali pojavljuje veliki klavir oko kojeg korespondira  zajednički život likova. Na zidovima su portreti u pozlaćenim okvirima, a knjižnica instituta je nemodernistička, sa solidnim drvenim namještajem. Sve ovo doprinosi uvjerljivosti atmosfere paralelnog svijeta jako spretnim tretmanom prostora u zgradi.

Kako Ivan, a i gledatelji zajedno s njim istražuju dalje, institut se otvara poput labirinta s puno sitnih detalja i elemenata, nenametljivo, ali jasno uklopljenih u scenski prostor. Kompleksna arhitektura, neobičan zaplet i nekarakteristični likovi grupe ljudi odabrane za istraživanje zaokružuju svoje bivanje u interakcijama intenzivnih osjećaja, pitanja i enigme broja 977.

Izvorni naziv: 977
Godina proizvodnje: 2006.
Trajanje: 87 min.
Jezik: ruski
Država: Rusija
Tehnika: color
Titlovi: engleski