Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma “Podzemne vještice” Yuriya Moroza

U petak, 17. listopada s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Podzemne vještice” Yuriya Moroza. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

Prvijenac Yuriya Moroza, znanstveno-fantastični/komični/trash-horor “Podzemne vještice” je snimljen 1990. godine na Krimu u češko-slovačkoj koprodukciji i postao je svojevrstan kult u Sovjetskom Savezu.

Radnja je smještena u neodređenoj budućnosti u kojoj posada interplanetarnog svemirskog broda “Titan” vijeća o problemima na planeti KS 63/12/ “Ev-fur”. Na toj planeti su zakoni evolucije obezvrijeđeni, vlada evolucijski kaos, jer istovremeno koegzistiraju vrste iz različitih epoha: mamuti, diplodoci, ptice, polu-divlja nomadska plemena. Titan šalje na planetu mladog inspektora Brjusa sa zadatkom da ispita nedopušteno zbližavanje stacioniranih  kolega s plemenom “Bijeli vukovi”, kao i činjenicu da raspolažu željeznim oružjem, iako im je željezo kao element nepoznato. Brjus se na svom zadatku mora suprotstaviti moćnom negativcu Oktinu Kaši, a uz pomoć lijepe Beloguročke, kćeri poglavara Bijelih vukova, dolazi i do tajanstvene špilje vještica.

Znanstvena fantastika u Sovjetskom Savezu se često asocirala s nepoželjnim eskapizmom, ali  u 80im godinama prošlog stoljeća mnogobrojni pisci i redatelji su se već izborili za više slobode. Očigledna je recepcija američkog science fictiona, u prvom redu “Zvjezdani ratovi” Georgea Lucasa (1977): od laserskih prepreka u špilji vještica i borbe između Brjusa i Oktina pa do “bloka energije” ili likova vrlo sličnima Jabbi i Master Jodi.

Morozov se u svom prikazu budućnosti ne zadržava na science fiction elementima već uglavnom opisuje disfunkcionalnu planetu sličnu zemlji. Njegov glavni junak Brjus se na kraju mora odlučiti između dva svijeta i bira život sa Beloguročkom, tu dilemu  njegov kolega lingvist Žan opisuje riječima: Još jedan sudar civilizacije i divljaštva koji završava pobjedom divljaštva.

 

Izvorni naziv: Podzemelye vedm

Godina proizvodnje: 1990.

Trajanje: 85 minuta

Jezik: ruski

Država: SSSR/Čehoslovačka

Tehnika: boja