Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Vladimira Bortkoa – Pasje srce (Sobachye serdtse)

U petak, 24. listopada s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Sobačie serdce” Vladimira Bortkoa. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

‘Sobačie serdce’ Vladimira Bortka iz 1988. je televizijska ekranizacija istoimenog Bulgakovog satiričnog romana, napisanog 1926., a u Sovjetskom Savezu objavljenog tek godinu dana prije ekranizacije, dakle 1987. Bortko je za svoju popularnu adaptaciju nagrađen glavnom nagradom na festivalu u Perugi, nakon čega se afirmirao kao redatelj poznat po adaptacijama velikih ruskih djela i po obradi kontroverznih tema poput uloge Sovjetskog Saveza u afganistanskom ratu.

Ugledni kirurg profesor Preobraženski – igra imena je očita – presađuje uličnom psu Šariku hipofizu i testise preminulog alkoholičara i kriminalca. Pas nakon operacije poprima izgled i osobine čovjeka: otpadaju mu dlake, počinje govoriti, hoda na zadnjim nogama, ali  nasljeđuje i sve loše osobine donatora: agresivan je i vulgaran, sklon alkoholu. Novo nastali čovjek si daje ime Poligraf Poligrafović Bellov. Postaje voditelj Moskovske službe za komunalnu čistoću, zadužen je za ulične životinje. Nasilno ponašanje Poligrafovića postaje nepodnošljivo, pa je doktor Preobraženski prisiljen ponovnom operacijom Poligrafovića preobraziti u psa.

Bortkova adaptacija Bulgakovog romana urađena u sepia tonu i vjerno sljedeći literarni uzorak je tek druga – prva je snimljena 1976. u talijansko-njemačkoj koprodukciji pod naslovom “Zašto laje gospodin Bobikov?” Stilski filmsku interpretaciju Bulgakove satirične kritike sovjetskog “novog čovjeka” obilježava neobična pseća perspektiva iz prvog djela filma, a tematski uska povezanost s homunkulus motivom kojeg srećemo u Goetheovom Faustu ili Shelleyevom Frankensteinu. Neuspješni pokušaj stvaranja novog čovjeka Bortko koristi kao kritiku tadašnjeg sistema u kojem su na visokim i odgovornim funkcijama ljudi pseće inteligencije.

 

Izvorni naziv: Sobačie serdce

Godina proizvodnje: 1988.

Trajanje: 130 minuta

Jezik: ruski

Država: SSSR

Tehnika: crno-bijelo

 

piše: Blažena Radas