Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filmova Marine de Van – dugometražni film ‘Dans ma peau’ i tri kratka ‘Bien sous tous rapports’, ‘Psy Show’ & ‘Alias’

 

U petak, 31. listopada s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati dugometražni “Dans ma peau” i tri kratka  filma ‘Bien sous tous rapports’, ‘Psy Show’ & ‘Alias’ autorice Marine de Van. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Francuska redateljica Marina de Van (rođ. 1971), široj je publici poznata kao suradnica Françoisa Ozona, s kojim je radila na mračnim komedijama 8 žena (2002) i Sitcom (1998). De Van je nakon studija filozofije upisala režiju na prestižnoj filmskoj akademiji Fémis, poznatoj po usmjeravanju studenata na razvijanje vlastitog autorskog stila. Na Fémis-u de Van snima video dokumentaciju Luce Ternier kao i kratki film Bien sous tout rapport za kojega biva nagrađena u Clermont-Ferrandu, Münchenu, Turinu. De Van već svojim prvim filmom, 1996. snimljenim Bien sous tout rapport šokira francusku publiku i kritičare. Prikazuje mladu ženu iz građanskog miljea kako pod prismotrom i pritiskom svojih roditelja vježba oralno zadovoljavanje partnera. Dok je de Vanova protagonistica u ovom filmu u središtu pažnje svojih roditelja – iako samo da bi je oni hladno podučavali umijeću felacija – u Alias-u (1999) se događa suprotno: Juliette, koju glumi redateljica, s vremenom za roditelje postaje nevidljiva, to jest nestaje kao osoba, njen identitet preuzima sluškinja. Psihološka stanja koja najčešće obrađuju njeni filmovi su otuđenje, strah i depresija, a ilustrirana su scenografijom. U njenom prvijencu likovi se kreću u prostoriji koja se postepeno prazni, u Alias-u dominiraju ogledala, a u Psy-show-u (1999) de Van ide korak dalje. Psihoanalitičar na seansi izvodi trik, to jest mijenja poziciju u fotelji kad god se pacijent okrene. Početni komični efekt ubrzo prelazi u atmosferu tjeskobe i straha, a prostorija do kraja filma poprima potpuno nestvaran izgled.

 

Za dugometražni film Dans ma peau (2002), U mojoj koži, Marina de Van potpisuje scenarij i glumi glavnu ulogu, mladu uspješnu Esther koja se sve više prepušta uživanju u samoozljeđivanju. De Van se ovim drastičnim prikazom socijalnog otuđenja uvrštava u suvremeni fenomen novijeg francuskog filma, takozvani cinéma du corps, film tijela. Na iznenađenje momka i liječnika Esther ne osjeća bol prilikom slučajnog ozljeđivanja. Prije zacjeljivanja rane ona si oštrim ogledalom nanosi nove. Otuđenje od tijela de Van stilski izražava nestankom zvuka, naglim skokovitim i iskrivljenim kadrovima. Umjesto psihološkog objašnjena nudi samo agresivnu konfrontaciju s disfunkcionalnim tijelom, ne tražeći pritom suosjećanje publike.

 

 

Izvorni naziv: Dans ma peau

Godina proizvodnje: 2002.

Trajanje: 93 minuta

Jezik: francuski

Država: Francuska

Tehnika: boja

 

Izvorni naziv: Bien sous tout rapport

Godina proizvodnje: 1996.

Trajanje: 12 minuta

Jezik: francuski

Država: Francuska

Tehnika: boja

 

Izvorni naziv: Alias

Godina proizvodnje: 1999.

Trajanje: 13 minuta

Jezik: francuski

Država: Francuska

Tehnika: boja

 

Izvorni naziv: Psy-show

Godina proizvodnje: 1999.

Trajanje: 20 minuta

Jezik: francuski

Država: Francuska

Tehnika: boja