Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Radionica dokumentarnog filma

U intenzivnoj sedmodnevnoj radionici polaznici će napraviti svoj dokumentarni film do 5 min.

Svaki polaznik pet dana prije početka radionice treba poslati dva prijedloga teme kojom se želi baviti, uz objašnjenje na pitanje: Što osjećam prema odabranoj temi i zašto mi je bitna?

Do početka radionice, svi polaznici trebali bi imati odabranu temu o kojoj će praviti film.
Savjetuje se da izaberu (nepoznatu) osobu/nedovoljno istraženu temu koja ih privlači, kako bi prošli sve faze nastanka dokumentarnog filma – od istraživačkog rada do finalizacije.

Prvog dana radionice nakon upoznavanja odgledati će se nekoliko kratkih filmova i analizirati njihove pristupe pričanjima priče. Nakon toga polaznici trebaju predstaviti svoje odabrane teme i razgovarati o načinima na koje ih je najbolje napraviti. Do kraja prvog dana biti će podijeljeni u timove i upoznati s timskim radom.
Drugog dana radionice u prijepodnevnim satima polaznici će se ukratko upoznati s radom kamere i podijeljeni u timove krenuti na snimanje. Popodne će se snimljeni materijal analizirati (screening dailies) i učiti metodama intervjua.
Trećeg jutra radionice polaznici će u timovima snimati intervjue, koji će se u popodnevnim satima analizirati. Na osnovu intervjua i ovisno o točkama koje polaznici budu htjeli naglasiti u svojim dokumentarcima, učiti će se o kreativnim pristupima i cinema verite načinu snimanja, te pogledati nekoliko filmova za primjere.
Četvrtog i petog jutra polaznici snimaju svoje cinema verite momente a u popodnevnim satima će se o njima razgovarati.
Šestog i sedmog dana baviti ćemo se montažom i načinima pričanja priče. Analizirati će se kratki filmovi i njihova kreativna riješenja.
Zbog intenziteta same radionice, sudionici se mole da naprave dovoljno slobodnog vremena kako bi se mogli posvetiti snimanju filma.