Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

XONTAKT u suradnji s Kino klubom Split predstavlja program PLESNOG FILMA I VIDEA (arhiva 2008 – 2012)!

DV8: ENTER ACHILLES

Adaptacija za film : Lloyd Newson i Clara van Gool 
Direktor fotografije :
 Nils Post n.s.c. 
Umjetnicki direktor :
 Michael Howels

Performeri : Gabriel Castillo, Jordi Cortés Molina, Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, David Emanuel, Ross Hounslow, Jeremy James, Liam Steel i Robert Tannion

Ovaj kratki plesni film Clare van Gool se sastoji od materijala dokumentarca “The Making of a New Empire”, snimljenog u Groznom (Grozny, Chechnya – 1998.) pod direkcijom Josa de Puttera.
Smiješno, okrutno istraživanje psihe muškarca, Enter Achilles je stacioniran u tipično nikotinsko – obojanom, otrcanom britanskom pubu. Pop pjesme cuju se iz jukeboxa, nogomet na TV-u,a osmorica se zabavlja, čase ( 0,47l ) u rukama. Ali njihova tipično muška zabava je ( uzevši sve u obzir ) na rubu tenzija, za ne društvene skrivače uznemirujuća osnova paranoje i nesigurnosti, gdje je slabost brutalno iskorištena i gdje nasilje skriva ranjivost.

DV8 Physical Theatre osnovan je 1986.godine i od tada je pod vodstvom Lloyda Newsona. Organizacija je producirala šesnaest visoko priznatih plesnih djela, s kojima su gostovali internacionalno kao i četiri nagrađena filma za televiziju.
DV8 Physical Theatre redovito prima donacije od Arts Council England (nacionalna agencija za razvoj umjetnosti u Engleskoj) organizacija je koja producira, podupire i promovira umjetnost lokalno, nacionalno i internacionalno – Artsadmin associate company. DV8 je također primila podršku za projekt od organizacije The British Council. DV8 je član udruga ITC and Dance UK.

PLESNI FILM I VIDEO suvremeni je izraz za plesne koreografije osmišljene za filmsko platno. U plesnom videu, pokret se koristi više kao ekspresivni element nego dialog, a umijeće filmske montaže se koristi kao dodatak koreografskim elementima.Termin dancevideo prihvaćen je iz engleskog jezika dok su drugi nazivi za isti žanr screendance, dance film, cinedance, i dance for camera. Postoje nekoliko pod kategorija i žanrova plesnog videa: eksperimentalni, narativni, video igrice, i multi-chanel instalacije.

U prvim danima filmske industrije nijemog filma pokret je bio prvi medij komunikacije. Kasnije, eksperimentalni redatelji, kao što je Maya Deren, imali su inovativni pristup korištenju tehnika kamere i montaže za manipuliranje i redefiniranje ideje pokreta za film. Za vrijeme uspona videa kao konvencionalnog medija, definiran je i plesni film (dancevideo). Prvi umjetnici ovakvog žanra bili su Merce CunninghamNam June Paik i Alwin Nikolais. Danas, u digitalnom dobu s izumima suvremene digitalne video opreme, sve je više koreografa i plesača koji koriste ovaj medij kao umjetnički izraz. Jedni od poznatijih redatelja su britanski filmski redatelj i koreograf Lloyd Newson s plesnom skupinom DV8 Physical Theatre, australski redatelji/koreografi Richard James Allen iKaren Pearlman s plesnom skupinom The Physical TV Company, francuski redatelj Thierry de Mey, i novozelandski redatelj/koreograf Shona McCoullagh.

Žanr koji je često krivo interpretiran kao plesnim videom jest plesni dokumentarni video. Plesni dokumentarni video jest dokument plesne predstave ili performanca, no ne spada pod umjetnički žanr.

XONTAKT je projekt koji sustavno osmišljavanja program suvremene izvedbene umjetnosti.
Svoj program uglavnom provodi u Domu mladih i zalaže se za poboljšanje uvjeta rada u Amfiteatru. 

Od 2009. pripada meži MEDIA DANCE – međunarodna mreža manifestacija i festivala koji promoviraju plesni film i video.


www.xontakt.org