Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Slobodna Dalmacija: Sloboda i hrabrost – temelji splitske akademije Bele Tarra

Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti poznati mađarski redatelj Béla Tarr predstavio je program poslijediplomskog studija filma u Splitu koji bi od jeseni trebao početi s radom. Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i prodekan za međufakultetsku, međusveučilišnu i međunarodnu suradnju na ADU Bruno Gamulin, te inicijator projekta Béla Tarr.

Inicijator projekta Béla Tarr počeo je predstavljanje projekta objašnjavajući što ga je potaknulo na ideju o filmskoj školi: “Na ideju o pokretanju filmske škole došao sam kad sam snimio svoj posljednji film, nakon iskustva predavanja na različitim mjestima po svijetu. Po mome mišljenju, nemoguće je nekoga naučiti umjetnosti, jer svaki je umjetnik različit: ima vlastiti jezik i kulturno zaleđe, posjeduje vlastiti talent.

Da bi se taj talent razvio, potrebno ih je potaknuti da budu slobodni i hrabri. Zato želim da im ovom filmskom školom damo mogućnost da rade ono što žele, dok ćemo ja i ostali predavači samo pomagati taj proces,zaštititi ih te ih staviti ‘pod kišobran’. Jer jednom kad odu u filmsku industriju, bit će dovoljno uništeni i poniženi, a ovdje će moći naučiti kako se tome oduprijeti.” Tarr je objasnio da je program zamišljen kao poslijediplomski studij filma u trajanju od tri godine.

Na prvu godinu studija primat će se 16 međunarodnih studenata, koji će se prijaviti svojim radovima i CV-om. Predavanja su zamišljena kao kombinacija triju elemenata: teorijskog obrazovanja, sudjelovanja na radionicama s etabliranim svjetskim filmašima i praktičnog rada. To znači da će se od polaznika tražiti da realiziraju po jedan projekt na filmu i videu. Također, dodao je da će se projekcije filmova koji će se analizirati u sklopu kolegija održavati u kinu “Karaman”, bit će otvorene za javnost, a isto vrijedi i za povijesno-teorijska predavanja.

Dio Sveučilišta

Rekao je da će program tijekom prve tri godine biti usmjeren na redatelje i snimatelje, te da se razmišlja i o proširivanju kurikuluma tako da obuhvati obrazovanje i ostalih filmskih umjetnika. Objasnio je da poslijediplomski studij neće imati dobnih ograničenja, kao i da će mu cijena biti prilagođena cijeni poslijediplomskih studija u Hrvatskoj. Također, Tarr je dodao da je financijska konstrukcija za školu u tijeku, a u financiranju bi trebala sudjelovati hrvatska ministarstva, europski kulturni fondovi, privatni donatori i fundacija poput Korejske filmske akademije. Struktura škole formalno se spaja na Sveučilište u Splitu.

Za kraj, Béla Tarr objasnio je i koncept škole: “Morate shvatiti da je ovo više kao laboratorij u kojemu možemo na nečemu raditi i nešto stvarati zajedno. Poput Bauhausa u arhitekturi: nešto između obrazovanja i pokreta, s duhom cijele škole koji se temelji na slobodi.” Splitska filmska škola trebala bi početi s radom 15. rujna na otvaranju 17. splitskog filmskog festivala, kad će biti otvorena za prijave, a s radom bi trebala početi u veljači 2013.

za Slobodnu Dalmaciju napisao: JAKOV KOSANOVIĆ

foto: Danko Vučinović

iz drugih medija:

Večernji list

Jutarnji list

Ministarstvo kulture RH

HAVC

Cineuropa

Bela Tarr