Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Radionica UNFOUND VIDEO TECHNICS Graema Cole-a

KINO KLUB SPLIT predstavlja

UNFOUND VIDEO TECHNICS predstavlja
Radikalni deprogramirajući program
“Kako se izgubiti, pronaći i ponovo izgubiti”

 

Filmski umjetnik Graeme Cole (UK) održati će seriju besplatnih međupovezanih filmskih radionica kroz umjetnički rezidencijalni program u Kino klubu Split kroz travanj 2016.

Namjera programa je da preispita naše pretpostavke i fetišizira (ne)mogućnost filmskog stvaralaštva u povijesnom kontekstu prakse kinoklubova. Svaka radionica sastojati će se od predavanja, kreativne vježbe, diskusije i projekcije.

Između radionica Mr Cole će zadati jednostavne zadatke koje će obraditi na idućem satu. Naglasak je na stvaranju uz pomoć alata koji su nam na raspolaganju. Zadatci su zamišljeni kao „domaći rad“ a Mr Cole će biti na raspolaganju po potrebi.

Program će se zaključiti prezentacijom čitavog projekta i prikazivanjem svih radova.

Pozivamo sve filmske i vizualne umjetnice i umjetnike da apliciraju na radionicu. Radionica je namijenjena autoricama i autorima koji tek počinju ili su već realizirali nekoliko filmova. Molimo da pošaljete par rečenica o svom iskustvu i interesima za program na email adresu: zoomcitta@yahoo.co.uk (Graeme) i u njih uključite linkove na svoj rad. Za više informacija možete se obratiti na 0918965860 (Sunčica).

Službeni jezik radionice je engleski.

 

Prvi tjedan – subota 9. travnja
Osobna mitologija
Ne postoji autobiografija, samo automitologija.

Kroz ovaj modul osvrćemo se na osobni glas redatelja. Uzimajući žanr ‘esej filma’ za polaznu točku, istražiti ćemo kako se redatelj odnosi prema svojoj okolini, osobnoj povijesti, i kako najbolje transformirati, prikriti, pretjerati ​​i lagati o svojim osjećajima kroz umjetnost, ne bismo li otkrili još fundamentalnije (i zabavne) istine.

Drugi tjedan – subota 16. travnja
Propadanje slike
Što to smrdi u izgledu filma?

Prečesto, lijena imaginacija, kinematografija i post-produkcija mogu rezultirati vizualnom kvalitetom koja nameće zatupljujuće slike kao kod za neku vrstu „realizma“ od kojeg vam se zijeva. U ovom modulu raspravljati ćemo postoji li pokretna slika kao „objekt“ u digitalnom vremenu, trebamo li se svejedno praviti da postoji, te na koje se sve načine može dekomponirati ne bi li dočarala tzv. nove stvarnosti.

 

Treći tjedan – subota 23. travnja
Nešto o dizajnu zvuka, vrtlarstvu i mutantima
Kako kontrolirati zvuk, i kako nikada ne možete kontrolirati zvuk.

Priznamo li kako je zvuk je naš neprijatelj, to može biti prvi korak ka učenju kako ga manipulirati protiv publike. Na ovom predavanju promatrati ćemo načine kako uvesti zvukove u okruženje naših vizualnih materijala, i kako koristiti alternativne zvukovne strukture, asocijacije i teksture da zarazimo umove bezazlenih gledatelja kroz njihove ušne šupljine.

Četvrti tjedan – nedjelja 1. svibnja
Postavljanje vašeg stava u kamenu
Manifesti, tvrdoglavost i samodisciplina.

Svaki film treba manifest. Vi trebate manifest. Vaša garderoba treba manifest. Vaš frizer zahtjeva precizne upute. Ovo predavanje osvrnuti će se na postojeće i implicitne umjetničke manifeste, te ispitati njihovu snagu kao alata koji vas mogu sloboditi, ali i utješiti (u vlastitom ludilu). Konačno, kategorizirati ćemo naše vrijedne greške i navike u svjetlu svega što smo otkrili prethodnih tjedana.

 

1., 2. i 3. tjedan  pozvani ste pridružiti se Mr Coleu i svake nedjelje i surađivati u njegovom novom video radu.

Graeme Cole završio je magisterij filmske režije na film.factory programu u Sarajevu 2015. godine, na školi Bele Tarr-a. Nezavisan je umjetnik-filmaš s više od deset godina iskustva, a njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima diljem svijeta. Uglavnom snima filmove na super 8mm i drugim potrošačkim formatima. Njegov filmski jezik preuzima žanr filmova baziranih na naraciji koje inficira senzibilitetom absurdista. Meta-naracija i rad u open-source labaratoriju širi i rekategorizira parametre njegovog svemira sačinjenog od kartona i magle.

Unfound Peoples Videotechnic podržan je korištenjem javnih sredstava od strane engleske nacionalne lutrije kroz Arts Council England.

www.zoomcitta.co.uk