Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Ciklus filmova Benedeka Fliegaufa

Režiser, scenarist, dizajner na setovima i tehničar zvuka Benedek Fliegauf (1974) najistaknutiji  je predstavnik nove mađarske kinematografije. Samouk, nikada nije pohađao nikakvu filmsku školu, karijeru je započeo vrlo mlad, sudjelujući u projektima koje bi se uglavnom moglo svrstati u no-budget avangardnu produkciju. Relativno brzo stekao je kompaktan krug štovatelja među kritičarima i festivalskom publikom, pa su mu recentniji radovi izdašnije financirani, što ih je učinilo i vizualno atraktivnijima. Do tridesete godine života dobio je nekoliko značajnih nagrada, uglovnom u inozemstvu, ali njegovi filmovi, koje i dalje snima u Mađarskoj, nisu skrenuli u komercijalnije tokove. Oni su toliko daleko od konvencionalnog, široko očekivanog hollywoodskog izraza, pa čak i od europskih klasika iz domene tzv. tradicionalnog umjetničkog filma, da ih neki kritičari prilikom recenzija uzgred ne preporučuju publici nenavikloj na takvu vrstu filmskog iskustva koje ih, nakon početnog šoka, zbunjene redovito tjera iz kina prije kraja projekcije. Tehnički, uz mnoštvo inovacija po pitanju tretmana kamere, Fliegauf je izrazito sklon i dugom, koloritnom, fiksnom kadru, zbog čega su neki njegovi radovi klasificirani kao svojevrsni „ambijentalni filmovi“.

Filmovi:

03.06.2011.

Ima li života prije smrti?

Izvorni naziv: Van élet a halál elött?
Godina proizvodnje: 2002.
Trajanje: 111 minuta
Jezik: mađarski (engleski titlovi)
Država: Mađarska
Tehnika: kolor

Meditacije o svakodnevnim paradoksima i smislu života u interpretaciji Andrewa Feldmara, naturaliziranog kanadskog psihoterapeuta rođenog u Budimpešti, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća eksperimentirao s LSD-em u zdravstvene svrhe.

Slijede:

10.06.
Šuma
Izvorni naziv: Rengeteg (2003)

17.06.
Diler
Izvorni naziv: Dealer (2004)

24.06.2011.
Mliječni put
Izvorni naziv: Tejút (2007)

*Napomena: obzirom da se radi o digitalnim kopijama filmova, a ne o filmskim trakama, projekcije nisu u tehnički najkvalitetnijem izdanju. Projekcije se isključivo organiziraju za edukaciju članova i svih koji imaju potrebu besplatno se obrazovati.