Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Ciklus filmova Stanislava Stanojevića

U petak, 16. studenog s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film Kronika samoubojstva redatelja Stanislava Stanojevića. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

Iako rođen u Beogradu, u predratnoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, Stanislav Stanojević nikada nije pripadao korpusu jugoslavenskih filmskih autora, niti se trudio zavičajni sentiment i etničko podrijetlo nadrediti profesionalnom angažmanu kako bi se dodvorio relativno marginalnoj kinematografiji svoje prve domovine. U Parizu živi od 1966., plodan je književni autor, piše na francuskom jeziku forsirajući univerzalne teme i nadrealne stilske prakse, a filmom se inficirao početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je ovaj popularan medij nakratko preuzela nova generacija francuskih nadrealista među kojima su bili i neki njegovi bliski prijatelji, te budući profesionalni suradnici. Francuska javnost Stanojevića kontinuirano percipira kao nesnosno dosadnu i nezainteresiranu osobu, koja u rijetkim intervjuima nastupa toliko introvertirano da se potencijalni interesent već nakon prvih nekoliko mrzovoljnih zapažanja lišenih bilo kakvog smisla uglavnom zapita o njegovom duševnom zdravlju. Autor to osobno, pak, pripisuje svom posvemašnjem neinteresu za javni plasman vlastite ličnosti i stavova, što mu omogućuje da izbjegne čitav niz pritisaka i olakša sebi profesionalni angažman. Filmove mu se, unatoč njegovom neizbalansiranom, prgavom i isključivom, zlobnici bi mogli dodati i – tipično balkanskom temperamentu, uglavnom percipira kao šarmantne, apsorbirajuće, intrigantne i vrlo ekskluzivne radove, svojevrsnu elitnu kinematografiju namijenjenu intelektualcima s iskustvom političke prakse i pripadajuće joj posvemašnje konfliktnosti. Stilski, radi se o vještom narativnom kontrapunktiranju formalnih kolor i crno – bijelih kadrova, koji u konačnom mozaiku postižu impresivni estetski dojam bez scenografskog balasta.

Filmovi:

16.11.2012.

 

Kronika samoubojstva

 

Izvorni naziv: Le Journal d’un suicidé

Godina proizvodnje: 1973.

Trajanje: 83 minute

Jezik: francuski (engleski titlovi)

Država: Francuska

Tehnika: crno-bijelo/kolor

Tijekom krstarenja mediteranom glumica (Delphine Seyrig) u društvu turističkog vodiča (Isabelle Huppert) krati vrijeme bizarnim pričama. Filmska trauma, na kojoj se temelji metanaracija, se ozbiljava od trenutka kada priča o anarhistima bombašima koji napadaju obitelj francuskog guvernera pređe granice svakodnevnih naklapanja o teroristima na kojima se temelje malograđanski strahovi suvremenog društva, te se premetne u nadrealnu dekonstrukciju odnosa insomničara s oštećenim mozgom koji je uspio sačuvati samo jedno sjećanje i mlade djevojke, jedine preživjele iz guvernerove obitelji.

23.11.2012.

Subverzija