Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Ciklus filmova Ulricha Seidla

Ulrich Seidl je, uz Harmonya Korinea, već godinama omiljeni filmski režiser slavnoga majstora Wernera Herzoga. Karizmatični je autoritet u njegovim radovima sklon sagledavati pakao svakodnevice do kojeg sam nikada nije mogao tako intenzivno prodrijeti, neovisno o brojnim vlastitim produkcijama realiziranima po čitavome svijetu. Seidl je rođen u Beču 1952. i čitav svoj radni vijek proveo je u tom gradu, uglavnom ne pokazujući ambicije da proširi vidokrug koji mu se prostire pred objektivom. Poznatiji je po dokumentarnom nego po igranom opusu, što ne treba čuditi s obzirom da je u tu formu daleko lakše efikasno ukalupiti potrebu za propitkivanjem ljudske naravi u spontanom svakodnevnom okružju na marginama društvenog života. Šira publika, kako austrijska, tako i ona inozemna, festivalska, Seidla uglavnom smatra surovim autorom, kirurški preciznim i hladno proračunatim mizantropom koji pred sobom uvijek iznova vidi samo onu izopačenu stranu svijeta. Likovi koje režijskim postupkom portretira uglavnom su moralno devastirani ili na najboljem putu da to postanu, a scene su u njegovim filmovima organizirane tako da ni šira perspektiva ne odaje bolji dojam dok grca u kiču, smeću i specifičnoj prostornoj iskrivljenosti kadrova. Nakon što je 2001. u Veneciji dobio nagradu stručnog žirija za film Pseći dani, Seidl je sebi osigurao nešto bolje pozicije i skuplju produkciju, no njegovi su radovi i dalje ostali vrlo beskompromisni i lišeni potrebe da podilaze onima koji bi na velikom platnu pogledali „nešto lijepo“. Istovremeno, to su najbolji primjeri suvremene inteligentne kinematografije koja postaje nezaobilazna akademska literatura mlađim generacijama sineasta.

Životinjska ljubav

Izvorni naziv: Tierische Liebe
Godina proizvodnje: 1995.
Trajanje: 106 minuta
Jezik: njemački (engleski titlovi)
Država: Austrija
Tehnika: kolor

Dokumentarni film o eskapadama vlasnika kućnih ljubimaca na tankoj crti između specifičnog prijateljskog odnosa i perverzije.

*Napomena: obzirom da se radi o digitalnim kopijama filmova, a ne o filmskim trakama, projekcije nisu u tehnički najkvalitetnijem izdanju. Projekcije se isključivo organiziraju za edukaciju članova i svih koji imaju potrebu besplatno se obrazovati.