Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Ciklus projekcija ‘Cinema of Transgression’

„If it’s not transgressive, it’s not underground.“ – Nick Zedd

New York je  80-ih godina prethodnog stoljeća u samom centru grada doživio eksploziju filmske scene, kroz različita djelovanja filmaša, fotografa, performera i umjetnika inspiriranih post-punk i no-wave glazbenom scenom, koji su krenuli u istraživanje novih, direktnih i konfrontirajućih kinematografskih formi.

1984 sastavljen je Manifest Kina Transgresije, pokreta koji je tražio novo uspostavljanje vrijednosti, razbijajući svaki tabu kinematografske ekspresije, konzervativne religije, politike i estetike.

Između ostalog, u Manifestu, kojeg je proglasio Nick Zedd, kaže:

…Predlažemo da se dignu zrak sve filmske škole i da se svi dosadni filmovi ne ponove. Predlažemo da smisao za humor postane esencijalan element, odbačen od strane drhatvih akademika i nadalje, da svaki film koji ne izaziva šok, nije vrijedan gledanja. Sve vrijednosti moraju se izazvati. Ništa nije sveto. Sve se mora preispitati i ponovo procijeniti u svrhu oslobađanja tradicionalnih uvjerenja. Intelektulani rast podrazumjeva da preuzmemo rizik i dopustimo promjene u političkim, seksualnim i estetskim izjednačavanjima, bez obzira tko se sve s tim ne slagao. Predlažemo odlazak izvan svih granica ukusa, morala ili bilo kakvog drugog tradicionalnog sistema vrijednosti koji teži okovati ljudski razum. Prelazimo izvan  i idemo preko granica milimetara, projekcija i projektora u stanje proširenog filma…

Filmovi iz ciklusa:

02.03.2012.  Nick Zedd – Abnormal – Shorts Collection (1980-2001) I
09.03.2012.  Nick Zedd – Abnormal – Shorts Collection (1980-2001) II
16.03.2012.  Richard Kern – Shorts (1985 – 1993) I
23.03.2012.  Richard Kern – Shorts (1985 – 1993) II