Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Izvan ciklusa: Katsu Kanai – Smiling Milky Way Trilogy (1969-1973)

Kanai Katsu rođen je 1936. godine kao drugi sin farmera iz Kanagawa Prefecture u Japanu. 1960 pridružio se odjelu snimatelja pri Daiei film korporaciji u vlasništvu Tokyo Studia, gdje su mu mentori bili Takahashi Michio i Kobayashi Setsuo. Kanai napušta Daiei pred kraj 1964 kako bi radio kao samostalni snimatelj i učestvuje u brojnim komercijalnim filmskim produkcijama. 1968 osniva Kanai Katsumaru Production, nakon čega slijede godine snimanja filmova u neovisnoj produkciji i prikazivanju. Njegova Smiling Milky Way Triology, uključujući The Desert Archipelago, Good-bye i The Kingdom smješta ga u poziciju jednog od pionira japanske indie kinematografije. Kanaiev recentni rad Super-Documentary: the Avant-Garde Senjutsu iz 2003. dobio je internacionalnu nagradu kritike FIPRESCI na 50.Oberhausen međunarodnom  festivalu kratkog filma. Nekoliko godina kasnije, održana je na istom festivalu (53. ), velika retrospektiva njegovog djela. Kanai trenutno predaje na Tokyo Zokei Sveučilištu i Forum Image Institutu za pokretnu sliku.

The Desert Archipelago

Izvorni naziv: Mujin Retto
Godina proizvodnje: 1969
Trajanje: 55 min.
Jezik: japanski
Titlovi: engleski
Država: Japan
Tehnika: c/b

The Desert Archipelago Kanaiev je prvi nezavisni film, snimljen na 16mm i 35mm filmskoj vrpci. Film slijedi jednostavnu priču običnog dječaka koji sazrijeva u muškarca  manipuliran od strane časnih sestara. U ovu narativnu strukturu Kanai uspjeva utisnuti i vlastita iskustva i povijest poslijeratnog Japana, te  seriju fantazija. Rezultat je film kao višečinjenični i višeslojni objekt. Kanai tvrdi kako je jedan od utjecaja na njegovo filmsko stvaralaštvo izvršio i egzistencijalizam Alberta Camusa.

Good-bye

Izvorni naziv: Good-bye
Godina proizvodnje: 1971
Trajanje: 52 min.
Jezik: japanski
Titlovi: engleski
Država: Japan
Tehnika: c/b

Film Good-bye sniman  je 1970., upravo u vrijeme Yodo Incidenta, kada je japanska Crvena Armija kidnapirala avion japanske avio-kompanije i odletjela u Sjevernu Koreu. U ovo vrijeme moglo se japansko-korejsku vezu opisati kao “najbližu i najdalju na svijetu”. Koreanci, razumljivo, nisu mogli zaboraviti iskustvo života kao japanska kolonija, a Japan je ignorirao Koreu, okrećući se prema centrima moći, Europi i Americi. Međutim, zajednički korijeni ove dvije nacije, ipak ih čine bliskima.  Imajući to na umu, Kanai snima Good-bye. Glavni protagonist je afazični mladić koji se na jednom od svojih regularnih putanja susreće s “Koguryo ljepoticom”, a ona mu pokazuje kako pronaći vlastite korijene. Njegova potraga se odvija u Korei 1970.dok je još na snazi bio vojni zakon, što dodatno podiže tenziju priče. Osim osnovne drame, u pozadini se krije i druga osobnija drama, čineći ovaj film netipičnim  filmom ceste.