Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

MFNF – SPLIT FILM FESTIVAL ustanovljuje nagradu Ivan Martinac

Nagrada Ivan Martinac

Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma od ovogodišnjeg izdanja festivala ustanovljuje filmsku nagradu Ivan Martinac, u spomen karizmatičnog filmskog  autora. Nagrada bi se dodjeljivala svake godine mladim (i onima koji se tako osjećaju) hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika, u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko izražajnih  sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.  

 

Ivan Martinac (1938. – 2005.) jedan je od velikih hrvatskih umjetnika i intelektualaca. Bio je filmski redatelj, scenarist, montažer, snimatelj, pjesnik, novinar, arhitekt, slikar, astrolog, šahist, polemičar, sve u svemu, jedinstvena osoba na ovim prostorima.

U svojoj bogatoj karijeri realizirao je sveukupno 71 kratkometražni film, jedan dugometražni (Kuća na pijesku) i tiskao 12 knjiga. Martinac je vjerovao da se istinski umjetnik ne treba ograničavati jednim medijem, te se, uz svoj filmski poziv, neprekidno bavio i pjesništvom, te je za života objavio 9 zbirki poezije. Kao arhitekt zaposlen u splitskom poduzeću Ivan Lučić Lavčević, do 1975. radi u visokogradnji (na izvođenju objekata), a od 1975. posvećuje se dizajnu. Martinac je bio najvjerniji kroničar grada Splita i hrvatske kinematografije. Autor je brojnih novinskih članaka, kritika i osvrta, a u slobodno vrijeme bavio se i slikanjem, umjetničkom fotografijom, astrologijom i šahom.

Živio je za film, a ne od filma.

MFNF – SPLIT FILM FESTIVAL
INTERNATIONAL FESTIVAL OF NEW FILM