Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija: Artour Aristakisian – Ladoni (1993)

U petak 5. svibnja s početkom u 20.30 h u sklopu dvotjednog autorskog ciklusa možete prisustvovati projekciji filma Ladoni (Palms – Dlanovi; 1993), kontroverznog armensko – ruskog redatelja sa zamrznutim profesionalnim statusom Artoura Aristakisiana. Projekcije petkom u Kino klubu su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan, svi su dobrodošli…

 

 

Artour Aristakisian

Artour Aristakisian (1961) bio je student na moskovskom državnom institutu kada je u periodu sloma komunističke vlasti počeo prikupljati materijale koje je snimao na ulicama živeći među beskučnicima i marginalcima u Kishineu, glavnom gradu današnje Moldavije. Nakon što je materijalizirao dva dugometražna brikolaža na tragu radikalnih socijalnih filmskih eksperimenata povukao se iz daljnje produkcije i udaljio od filmske proizvodnje. U prvi dramaturški plan njegovih radova gurnute su obogaljene osobe koje se posljednjim snagama bore za goli opstanak, nezbrinuti duševni bolesnici koji pate od neprestanih napada, grbavci, slijepci i tome slično. Kritika mu je pripisivala radikalno mesijanstvo na tragu filmske iracionalnosti, a radove mu karakterizira i bijeg od racionalnih struktura u transformaciji odnosa s filmskom materijom što tvori specifičan tehnički estetiziran koncept prenosa osjećaja pesimizma i paranoje. Za filmove Artoura Aristakisiana moglo bi se reći kako su produkt pervertitstva autorskog socijalnog angažmana.

 

 

Ladoni

Ladoni (Palms – Dlanovi; 1993) koncipiran je iz deset narativnih dijelova koji zajedno tvore dvije ekstenzivnije epizode s uvertirama koje u prvi plan ističu muziku Viuseppea Verdia. Montažnim postupkom postignuta je dinamika koja sliku izdiže na razinu biblijske alegorije. Dominacija filmskog naratora koji isčitava svojevrstan manifest slobodne volje u ukupnom trajanju filma usko je, izdizanjem na razinu metafore, vezana za kadrove koje je sam redatelj snimio uz pomoć ljudi s dna društvene ljestvice.

Trajanje: 140 minuta
Država: Rusija
Jezik: ruski (engleski titlovi)
Tehnika: crno – bijelo

 

Darko Duilo