Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija: Bruce La Bruce – Otto or Up with Dead People (2008)

U petak, 02. prosinca s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split (Ulica slobode 28, ex. Savska BB – Dom mladih) možete prisustvovati prvoj projekciji iz trotjednog ciklusa Fetish Cinema. Radi se o dugometražnom eksperimentalnom filmu Otto; or Up with Dead People (Otto; ili zajedno s mrtvima, 2008) kanadskog filmskog radikala Brucea LaBrucea. Projekcije petkom u Kino klubu su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan, svi su dobrodošli.

 

 

Brucea LaBruce – Otto; or Up with Dead People

Francuski filmski teoretičar Christian Metz (1931 – 1993) pionir je integracije semioloških teorija (oslonjenih na kritičke polemike švicarskog lingviste Ferdinanda de Saussurea) u širi kontekst filmske teorije, preciznije – u filtrirani kontekst zrele akademske analitike filma – kontekst koji je, zahvaljujući primarnoj sintezi materije i sekundarnoj eliminaciji balasta filmske ideologije, fundamentalno zasnovan na selektivnom primordijalnom iskazu (arheologija znanja) koji se opire premetanju u puku informativnu, deskriptivnu sintaksu karakterističnu za marketinški plasman robe široke potrošnje. Metz je patentirao analitičke teorijske module (koncizna studija The Imaginary Signifier: Psychoanalysis and the Cinema; 1982) na koje se oslanja razvijena distinkcija filma kao produkta tehnike za sebe (eskatologija tehničkog procesuiranja) i filma kao tehnike po sebi (fizika – metafizika), na čemu se temelji i njegova kritika fetišističkog odnosa s komercijalnom kinematografijom općenito. Striktno definirano, slijedeći Metzov model izlaganja, možemo utvrditi kako je „fetišizam kao organska tehnička pretpostavka specifičnog odnosa prema kinematografiji negativan, ali i iznimno postojan balastni potporanj kojeg se, paradoksalno, uklanja samim procesom filmske proizvodnje fetišističkih sadržaja (ponekad rubno pornografskih), a kreativna intencija otpravljena u tom smjeru uglavnom se podvrgava kritici utemeljenoj na psihoanalizi (koja se s filmom interdisciplinirala još u doba njemačkog ekspresionizma s kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća i tadašnjih temeljnih intervencija Karla Abrahama u pravcu analitičke dogradnje filmskog skripta).  Kinematografski fetišisti koje ćemo prezentirati ovim trotjednim ciklusom autori su koje prvenstveno definira sklonost predimenzioniranju tehničnih mogućnosti filmske proizvodnje u oba razvojna smijera, ili – kako bi se izrazio Metz – autori koji su film izmjestili u limitiranu mašinsku proizvodnju slike koja se radikalno udaljava od zahtjeva umjetnosti, te premeće u prethodno spomenutu tehniku po sebi, a kreativni proces autora sklonih takvom avangardnom poimanju primarno se zasniva na paradoksalnom konceptu imaginarnog stroja za mljevenje stvarnosti, primarno osovljenog na primordijalno kazalište sjena. U sklopu ciklusa biti će prikazani filmovi:

02.12.2016. Bruce LaBruce – Otto; or Up with Dead People (2008)

09.12.2016. Don Levy – Herostratus (1967)

16.12.2016. Alain Robbe-Grillet – Gradiva (C’est Gradiva qui vous appelle) (2006)

 

Bruce LaBruce – Otto; or Up with Dead People

Otto; or Up with Dead People, instant kultni film kanadskog filmskog radikala Brucea LaBrucea, satira je koja se opire dimenziji umjetničkog filma, te se zadržava u okviru avangardnog poimanja filmske tehnike koja omogućuje proizvodnju slike na kojoj se temelji naknadna restriktivna analiza prethodno zacrtana i limitirana, praktički dorečena, knjigom snimanja, što dovodi u pitanje smisao kritičke refleksije i definira odnos Bruce LaBrucea kao filmskog autora s filmskim kritičarima za koje smatra kako obavljaju jalov posao nalik zaduženjima mesarskih tehničara u hladnjačama sa smrznutom robom nad kojom su prethodno provedeni svi relevantni tehnički postupci koji prethode finalnoj razgradnji u kontekstu probavnog trakta. Otto je ljupki, hipersenzitivni, neo-gotički homoseksualni zombi koji sanira permanentnu krizu identita lutanjem opustjelim pejzažima dok se ne odluči javiti na casting za snimanje filma o zombijima…

 

Trajanje: 94 minute
Jezik: engleski/njemački (engleski titlovi)
Država: Kanada/Njemačka
Tehnika: kolor/crno – bijelo

 

 

Darko Duilo…