Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Ate de Jong – Blindgangers (1977)

U petak, 11. rujna s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film Ate de Jonga “Blindgangers” (1977), prvu instalaciju rujanskog ciklusa filmova Dutch New Wave 70`s (Nizozemski novi val sedamdesetih).  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

 

 

Dutch New Wave 70`s

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća filmska proizvodnja u Nizozemskoj dokinula je limitirajuće hermetičke okvire regionalizma, uglavnom pod utjecajerm jednog autora – Paula Verhoevena. Pet Verhoevenovih filmova iz te dekade: Business Is Business (Wat zien ik?, 1971), Turkish Delight (Turks Fruit, 1973), Katie Tippel (Keetje Tippel, 1975), Soldier of Orange (Soldaat van Oranje, 1977) i Spetters (1980) – bili su box-office hitovi, te se i danas nalaze pri samom vrhu periodičnih zbirnih ljestvica nacionalne filmske proizvodnje. Turks Fruit i Soldaat van Oranje postigli su uspjeh i na američkom tržištu, što je presudno vodilo i kasnijoj Verhoevenovoj Hollywoodskoj karijeri. Ostali uspješni nizozemski redatelji iz ovog perioda su, primjerice, Wim Verstappen, Ate de Jong ili Pim de la Parra, čiji su filmovi imali i daleko komercijalniji efekt od radova starijih im kolega iz prethodne dekade. U svojoj studiji Van Fanfare tot Spetters, filmski povjesničar Hans Schoots ističe kako je tzv. flourishing period (period procvata) nizozemske filmske proizvodnje potrebno vremenski markirati između dviju produkcija, relevantnih filmskih miljokaza iz naslova njegove studije (Bert Haanstraove Fanfare snimljene su 1958., a Verhoevenov hit Spetters 1980.), nakon čega je sretna era nizozemskog filma sedamdesetih okončana, a nove tendencije postajale su sve prizemnije, te orijentirane TV produkciji. Nakon 1980. te sve do suvremenih trendova, tek je nekoliko nizozemskih filmova realiziralo visoku gledanost u inozemstvu, odnosno osiguralo si kultni status, te time svojim autorima nametnulo intenzivniju recepciju u javnosti, a period za koji je vezan i ovaj kratki ciklus nikada se nije do kraja autorski regenerirao.

Biti će prikazani slijedeći filmovi:

11.09. Ate de Jong – Blindgangers (1977)
18.09. Paul Verhoeven – Turks Fruit (1973)
25.09. Pim de la Parra – Wan Pipel (1976)

Ate de Jong rođen je 1953. u Aardenburgu, provincija Zeeland, Nizozemska. Redatelj je, producent i scenarist, najpoznatiji po projektima Drop Dead Fred (1991), Het Bombardement (2012), The Discovery of Heaven (2001) i Highway to Hell (1991). Filmom se “inficirao” početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao sedamnaestogodišnjak na Filmskoj Akademiji u Amsterdamu gdje je 1970. upisao, te 1974. okončao studij režije. Bio je jedan od najmlađih polaznika u povijesti navedene institucije. Prvi dugometražni igrani film autorizirao je s nepune dvadeset i tri godine, te od tada potpisuje komercijalne projekte u Nizozemskoj, Hollywoodu, Njemačkoj, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji. Osim redateljsko – scenarističkog, realizirao je i ekstenzivni internacionalni producentski opus, te objavio niz relevantnih analitičko – kritičkih osvrta u uglednim svjetskim filmskim magazinima i ostalim tiskovinama s područja kulture i umjetnosti. Kreirao je filmski radioshow za NPR (National Public Radio / USA), objavio nekoliko novela do opsega romana, a hobby mu je osmišljavanje slikovnica s elementima zabavnih igara za djecu. Osim filma studirao je i filozofiju. Od 2008. intendant je Nizozemskog filmskog arhiva, te host redatelj filmskog studija The Binger u Amsterdamu. U postprodukciji mu je film Love Is Thicker Than Water, premijerno najavljen za iduću godinu, suvremena romansa o tragičnoj ljubavi koju surežira s Emily Harris, cijenjenom montažerkom, te direktoricom nezavisne produkcijske firme Indivision film sa sjedištem u Londonu. Emily Harris najpoznatija je po dokumentarnim projektima realiziranim uz pomoć Jonathana Bentovima s kojim koordinira i pogon Indivision filma.

Blindgangers (eng. prijevod Blind Spot – nepregledno polje) filmska je priča o dvoje studenata – mladoj djevojci Danielle i njenom partneru Marku (igra ga nizozemska filmska zvijezda Derek de Lint kojem je ovo bila prva zapažena uloga). Nakon što realiziraju odnos, junaci se odluče na zajednički život. Njihove naizgled benigne peripetije, majstorski potisnute na marginu filmskog zbivanja kao psihološki background, rezultiraju nenadanom krizom zbog Markovog izbjegavanja formaliziranja odnosa, te eventualnog braka. Paralelno s konfrotiranjem, Danielle razmišlja o porodu i ulozi majke. Mark se počinje viđati s drugom djevojkom, nesputanom Annette, a trudna Danielle odluči otputovati u Jugoslaviju, kako bi obavila ilegalni abortus u inozemstvu…

Godina proizvodnje: 1977
Trajanje: 81 minuta
Jezik: nizozemski (engleski titlovi)
Država: Nizozemska
Tehnika: boja

Darko Duilo