Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma ‘Avida’ autora Benoît Delépine i Gustave Kerverna

U petak, 28. prosinca s početkom u 21.00 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film ‘Avida’ redatelja Benoit Delepine i Gustave Kaverna . Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Benoît Delépine i Gustave Kervern francuski su autori koji su se upoznali tijekom rada na televizijskoj emisiji Grolandsat na Canalu Plus. Surađivali su na nekoliko skečeva, a onda su 2004. godine zajedno snimili i svoj prvi dugometražni apsurdni film ceste Aaltra koji je postigao značajan uspjeh na festivalima.

Avida je njihov drugi zajednički dugometražni projekt u kojem osim kao redatelji sudjeluju i kao glumci dok produkciju potpisuju Benoît Jaubert i Mathieu Kassovitz. Film je prikazan izvan konkurencije na Filmskom festivalu u Cannesu 2006. Nastavljajući u crno-bijeloj tehnici i sličnom apsurdnom stilu kao i u svom prvijencu Delépine i Kervern grade nadrealistički svijet koji se opire bilo kakvim poznatim zakonitostima i koji nastanjuju osebujni likovi. Glavni lik, kojeg glumi Kervern, je poluautističan gluhonijemi čuvar pasa u domu jednog bogataša koji nakon što izazove nesreću u kojoj mu poslodavac pogine, završi na novom radnom mjestu – u privatnom zoološkom vrtu. Tu upoznaje par uvrnutih čuvara koji pod stalnim utjecajem ketamina vrijeme provode u samo njima zabavnim aktivnostima kao što su bacanje plastičnih stolica ili međusobno gađanje strelicama za uspavljivanje životinja. Posebna opsesija jednog od njih, onog kojeg glumi Delépine, je omatanje vlastitog lica ljepljivom trakom. U slobodno vrijeme njih dvojica otimaju pse bogatašima kako bi ih mogli ucjenjivati pa u jednu takvu otmicu upletu i svog novog prijatelja. Kada otmica pođe krivo, pretila vlasnica psa natjera ih da joj pomognu u izvršenju svog samoubojstva. Iako ima narativnu liniju Avida je film kojeg prije svega čine naizgled nepovezane epizode apsurdnog humora koje u jednom trenu okuplja središnja lokacija – zoološki vrt. Mogli bismo reći kako je zoološki vrt metafora čovječanstva jer ljudi u njemu djeluju kao stvorenja čudnija od životinja. Ipak nećemo jer autori kao da nisu imali ambicije ovim filmom slati posebne moralne poruke već stvoriti zabavan film uvrnutog humora kojem će dati posvetu francuskom nadrealizmu, kako filmskom tako i nadrealizmu u slikarstvu. Film završava jednim od najoriginalnijih filmskih svršetaka koji nas neočekivano izvodi ne samo iz svijeta filma već i iz filma kao medija. Kroz redukciju dijaloga i komiku koja se zasniva na fizičkom gegu i apsurdu film referira i na Jacquesa Tatija naročito u sceni u kojoj bogati vlasnik strada u vlastitom domu kao žrtva moderne tehnologije. Kroz manje epzodne uloge film je posveta i brojnim poznatim imenima francuskog filma od kojih je zanimljivu epizodu dao Claude Chabrol kao gost restorana u zoološkom vrtu koji se ne može odlučiti između jelena i noja.

 

Avida

Izvorni naziv: Avida

Godina proizvodnje: 2006.

Trajanje: 83 min

Jezik: francuski (s engleskim titlovima)

Država: Francuska

Tehnika: crno-bijelo