Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Bena Riversa & Bena Russella – “A Spell to Ward Off the Darkness” (2013)

U petak, 26. prosinca s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “A Spell to Ward Off the Darkness” Bena Riversa & Bena Russella. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

“A Spell to Ward Off the Darkness” iz 2013. godine koprodukcija je engleskog eksperimentalista Bena Riversa (rođenog 1972.) i američkog medijskog umjetnika Bena Russella (rođenog 1976.). Film je podijeljen u tri sekcije, slijedi spiritualni put brooklynskog glazbenika i umjetnika Robert AA Lowe-a. Na početku je negdje na selu u Estoniji, u komuni među hippyima koji sjede okupljeni sa laptopima u krilu, prisjećajući se razuzdanih partija. U drugom se djelu bezimeni lik koji u cijelom filmu šuti u veslačkom čamcu upućuje na sjever Finske. Na kraju filma pjeva u finskom death metal bandu pred publikom nadprosječno visokih bradatih muškaraca.

Temu ekstremne samoće Rivers istražuje već u svom prvom dugometražnom filmu, enigmatičnom i hvaljenom “Two Years at Sea”, a dugogodišnje prijateljstvo s Russellom rezultira «Spell-om», filmom koji u sebi povezuje Riversovo meditativno portretiranje čovjeka / prirode i Russellov dinamično intervencijski pristup po uzoru na francuski «film istine», dokumentaristički pokret koji zagovara provokativno upletanje redatelja ne bi li se razotkrila istina.

Rivers i Russell «Spell» smatraju triptihom, trodijelnim prikazom čovjeka u rascjepu između društvenih pravila i želje za samoostvarenjem. Film nije utopijski već «mračno optimističan» nudeći viziju privremenog spasa poput «vatre u mraku koja se jednom gasi».

 

Izvorni nazivA Spell to Ward Off the Darkness

Godina proizvodnje: 2013.

Trajanje:  98 minuta

Jezik: engleski

Država: UK/USA

Tehnika:  boja