Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Chantal Anne Akermann – “Je, tu, il, elle ” (1976)

U petak, 9. siječnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Je, tu, il, elle ” Chantal Anne Akermann.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Chantal Anne Akermann (rođena 1950.) je belgijska filmska redateljica i profesorica na City College-u u New Yorku. Filmom Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles iz 1975. etablira se kao feministička redateljica iako sama dvoji po pitanju postojanja ženskog filma. Njen filmski opus obuhvaća više od četrdeset što kratkih što dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Na početku svoje karijere eksperimentira pod snažnim utjecajem strukturalista dok u novijim filmovima poput komedije Un divan à New York (“Kauč u New York-u”, 1995.) koristi popularne narativne modele.

Prvi dugometražni film Je, tu, il, elle (»Ja, ti, on, ona », 1974.) se može ubrojiti među njene osobnije i intimnije filmove. Redateljica Akerman glumi Julie, mladu ženu koja živi povučeno u polupraznoj sobi, piše pisma i neprestano jede šećer. Većina kritičara se slaže oko tumačenja naslova filma : Je je sama Julie, tu je nepoznati primatelj pisama koja Julie piše i trga, il je vozač kamiona s kojim se upušta u kratku aferu, a elle je bivša ljubavnica koja Julie-u u početku odbija ali joj na kraju ipak popušta i udovoljava njenim potrebama.

Julie-ino na prvi pogled besmisleno, opsesivno i ritualno ponavljanje kućnih aktivnosti je značajan motiv i u njenom sljedećem slavljenom filmu Jeanne Dielman.

Slični rituali se pojavljuju i u drugim njenim filmovima i predstavljaju jedan od lajtmotiva u njenom radu, a po tumačenju kritičara simboliziraju vječnu prijetnju od proganjanja i egzistencijalnog uništenja.

 

 

Izvorni naziv: Je, tu, il, elle

Godina proizvodnje: 1974.

Trajanje: 90 minuta

Jezik: francuski

Država: Belgija, Francuska

Tehnika: crno-bijelo