Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Claudea Chabrola – “Les Biches” (1968)

U petak, 16. siječnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Les Biches” Claudea Chabrola.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Claude Chabrol (1930 – 2010) jedan je od istaknutih redatelja francuskog novog vala. Njegov film Le Beau Serge (1958.) se smatra prvim dugometražnim filmom tog usmjerenja. Chabrol je kao i većina kolega redatelja redovito objavljivao članke za časopis Cahiers du Cinema a prvi je, zajedno sa Ericom Rohmerom, napisao knjigu o Hitchcocku. U velikom broju svojih filmova Chabrol se bavi buržoazijom i institucijom braka, a Hitchcockova fascinacija krivnjom i ubojstvom tematski prožima i njegove filmove. Za razliku od drugih francuskih redatelja novog vala Chabrol nije zazirao od filmskog mainstreama, pa je snimao televizijske filmove i surađivao sa međunarodnim glumačkim zvijezdama poput Anthony-a Perkinsa i Orsona Wellesa.

Nakon nekoliko financijski neuspješnih filmova Chabrol 1968. snima Les Biches sa tadašnjom suprugom Stéphane Audran u jednoj od glavnih uloga. Biches u francuskom slengu znači cure ili prijateljice. Frédericke, bogata Parižanka, upoznaje mladu uličnu slikaricu Why. Frédericke joj velikodušno poklanja 500 franaka i poziva je k sebi. Ubrzo postaju ljubavnice. Putuju na odmor u St Tropez gdje upoznaju atraktivnog arhitekta Paula koji zavodi Why. Ljubomorna Frédericke se osvećuje zavodeći Paula, ali se neočekivano zaljubi.

Chabrol se već od samog početka poigrava ne ispunjavajući očekivanja gledatelja. Les Biches je pun iznenadnih preokreta i ambigviteta koji se ne odnose samo na stil nego i na radnju filma, na složenu prirodu ljudske seksualnosti iza koje se krije zahvalnost ili želja za dominacijom.

Kao u Bergmanovoj Personi (1966.) Chabrolovi glavni likovi gube osobnost, granice identiteta su nejasne i promjenjive. Ali za razliku od Bergmana Chabrolov Les Biches ima i političku dimenziju. On jasno ukazuje na utjecaj klasnog društva na intimne i ljubavne odnose.

 

 

Izvorni naziv: Les Biches

Godina proizvodnje: 1968.

Trajanje: 100 minuta

Jezik: francuski

Država: Francuska

Tehnika: boja