Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma ‘Crepuscule’ Victora Nieuwenhuijsa & Maartje Seyferth

Film ‘Sumrak’ (Crepuscule) nastao je kao instant-film za vrijeme prisilne pauze snimanja trećeg profesionalnog igranog filma Victora Nieuwehuijsa i Maartje Seyferth. Snimnljen je bez budžeta video kamerom, a od stalne ekipe na setu je, osim njih dvoje, bila još samo glumica. ‘Sumrak’ je nekonvencionalan film, izvrsne fotografije, majstorska improvizacija, u kojoj kombinacija svjetla, kamere i montaže rezultira rješenjima koja su moguća jedino ako razmišljate samostalno i izvan okvira konvencionalne kinematografije. Radnja prati rastrojenu djevojku (Nellie Benner), koja dolazi u Amsterdam u potrazi za ostvarenjem sna, ali čije se zbilja i mašta isprepliću u fantastičan slijed okolnosti. Zvučnom kulisom dominiraju glasovi grada, dijaloga gotovo nema, tek pokoja riječ, a kroz čitav film provlači se glazbena tema Pierrea Bastiena.

Izvorni naziv: Crepuscule
Godina proizvodnje: 2009
Trajanje: 70min.
Jezik: /
Država: Nizozemska
Tehnika: c/b

Victor Nieuwenhuijs / Maartje Seyferth

Victor Nieuwenhuijs studirao je politologiju na Sveučilištu u Amsterdamu, a kasnije slikarstvo i fotografiju na nezavisnom umjetničkom institutu Ateliers ’63, te film na De Vrije Academie u Den Haagu, u klasi profesora Fransa Zwartjesa, nizozemskog redatelja koji se bavi eksperimentalnim filmom.

Maartje Seyferth studirala je glumu i režiju na dramskim školama u Antwerpenu i Amsterdamu. Nakon uloga u avangardnim i suvremenim komadima upisala je studij slikarstva na Akademiji Rietveld u Amsterdamu.

Suradnja između Victora Nieuwenhuijsa i Maartje Seyferth započela je 1986. godine, osnivanjem produkcijske kuće MOSKITO FILM (www.moskitofilm.com). Njihovi  filmovi postali su dio zbirke Nizozemskog filmskog muzeja. Godine 2008. osnovali su Plexus Film Productions u Rotterdamu. Plexus je koproducirao film ‘Crepuscule’ 2009. godine i film ‘Meat’ 2010. Oba su filma premijerno prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Split Film Festival