Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Dervis Zaim – Tabutta rövasata (1996)

U petak, 27. ožujka s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Tabutta rövasata”,  D. Zaima.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Derviş Zaim (rođen 1964.) je turski redatelj i romanopisac sa Cipra. Nagrađivan je ne samo za filmove nego i za književna djela. Na sveučilištu Warwicku je završio kulturalni studij. Predaje na sveučilištima Bilgi i Bogazici.

Tabutta Rövaşata (Sommersault in a Coffin, 1996) je Zaimov prvi dugometražni film, crna komedija o beskućniku i kriminalcu Mahsunu koji krade automobile samo da bi se noću u njima grijao pa ih ujutro ponovo vraća. Prema prijateljima je lojalan i velikodušan, uvijek u sukobu s predstavnicima državnog aparata. Zaljubio se u narkomanku koja na ljubav uzvraća izdajom.

Film je sniman u stilu cinéma vérité u rijetko prikazanom pitoresknom starom kvartu Istanbula, Rumelihisariju, i preispituje alternativni način života. Čežnju za slobodom i ljepotom izražena je metaforičkim prikazom prelijepih šarenih papiga koje Mahsun pokušava uhvatiti.

 

Izvorni naziv: Tabutta Rövaşata

Godina proizvodnje: 1996.

Trajanje: 106 minuta

Jezik: turski

Država: Turska

Tehnika: boja