Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Franka Pavicha – “Jodorowsky’s Dune” (2013)

U petak, 2. siječnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Jodorowsky’s Dune” Franka Pavicha.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Tema dokumentarnog filma „Jodorowsky’s Dune“ (2013.) američkog redatelja Franka Pavicha je   Dune, „najbolji nikad ne snimljeni“ film. Radi se dakle o jednoj vrsti hommage-a o filmu koji Jodorowsky nije uspio dovršiti ali je smatran jednim od najutjecajnijih za znanstveno-fantastične filmove poput „Ratova zvijezda“.

Čileansko-francuski redatelj Jodorowsky je 1975. osigurao prava za adaptaciju američkog romana „Dune“ (1965.) autora Franka Herberta iako ga prethodno nije ni pročitao. Uspio je privući   jedinstveni tim umjetnika. Između ostalih Salvadora Dali-a, Micka Jaggera i Orsona Wellesa kao glumce, a Jeana Girauda, poznatijeg kao strip autora Moebiusa, za rad na storyboardu. Skriptom je predviđen 14-satni film a Jodorowsky je već nakon dvije godine predprodukcije potrošio znatan dio planiranog budžeta, pa je projekt propao.

Pavich je za film je na festivalu u Cannes-u 2013. pobrao pohvale kritičara i kolega. Jedan od razloga je uspješno prikazana činjenica da jedno veliko ali neostvareno djelo priprema put za mnoge druge kultne filmove umjesto da se zaustavi na neuspjehu. U intervjuima sa karizmatičnim Jodorowskym i  suradnicima vješto oživljava priču o tome „što je moglo biti“, a animacijom Moebiusovog storyboarda pruža jedinstven uvid u rad tog danas legendarnog umjetnika.

1986. David Lynch snima svoju verziju Dune-a ali biva suočen samo sa mlakim do ponekad oštro negativnim reakcijama kritičara i fanova.

 

 

Izvorni nazivJodorowsky’s Dune

Godina proizvodnje: 2013.

Trajanje:  88 minuta

Jezik: engleski

Država: USA

Tehnika:  boja