Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Georg Wilhelm Pabst – Die Büchse der Pandora (1929)

U petak, 10. travnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Die Büchse der Pandora”,  G. W. Pabsta.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Filmografija poznatog austrijskog redatelja Georga Wilhelma Pabsta (1885. – 1967.) obuhvaća nijeme, zvučne, crno-bijele kao i filmove u boji. Pripada takozvanoj „Neue Sachlichkeit“, struji njemačkog filma koja odbacuje pretjeranu scenografiju, a nastala je kao reakcija na stilski dominantni ekspresionistički film.

Prije nego što je snimio prvi film 1922. godine za koji je pisao i scenarij, Pabst je bio glumac u raznim kazališnim kućama u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. Filmom „The joyless street“ u kojem glume Greta Garbo, Asta Nielsen i Werner Krauß doživljava prvi veliki uspjeh, i upravo taj film se smatra početkom „nove stvarnosti“. Pabst nije uspio napustiti Njemačku prije početka Drugog svjetskog rata, pa je ostao i nastavio snimati, što je utjecalo na njegov ugled.

„Die Büchse der Pandora“ („Pandorina kutija“) je slobodna adaptacija dviju drama austrijskog književnika Franka Wedekinda. Lulu je mlada i lijepa plesačica u koju se mnogi zaljubljuju i zbog toga stradavaju. Ne može joj odoljeti ni bogati izdavač dr. Schön i želi je kao ljubavnicu. Lulu želi brak i inscenira skandal. Dr. Schön pristaje, ali ga Lulu već prve bračne noći ubije. Sa suđenja uspijeva pobjeći i započinje ljubavnu aferu sa sinom dr. Schöna. Zajedno bježe u London gdje Lulu ubije Jack the Ripper.

Pabst je dugo tražio glumicu za Lulu. Marlene Dietrich je na početku bila mogući izbor, ali Pabst je bio mišljenja da je previše frivolna. Na kraju je u 22-godišnjoj Amerikanki Louise Brooks prepoznao „svoju Lulu“, vamp ženu, istovremeno grješnu i nevinu, androgenu i osviještenu „novu ženu“ Weimarske Republike. U dvadesetim godinama prošlog stoljeća je kult filmskih zvijezda već bio u punom zamahu i upravo je nijemi film krupnim kadrovima i razigranim konstrukcijama zadovoljavao voajerističke želje gledatelja. A Pabst je prednosti nijemog filma koristio za još jednu obradu njegovog omiljenog područja: psihoanalizu.

 

Izvorni naziv: Die Büchse der Pandora

Godina proizvodnje: 1929.

Trajanje: 143 minute

Jezik: njemački

Država: Njemački

Tehnika: crno-bijelo