Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Georg Wilhelm Pabst – Geheimnisse einer Seele (1926)

U petak, 3. travnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Geheimnisse einer Seele”,  G. W. Pabsta.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Filmografija poznatog austrijskog redatelja Georga Wilhelma Pabsta (1885. – 1967.) obuhvaća nijeme, zvučne, crno-bijele kao i filmove u boji. Pripada takozvanoj „Neue Sachlichkeit“, struji njemačkog filma koja odbacuje pretjeranu scenografiju, a nastala je kao reakcija na stilski dominantni ekspresionistički film.

Prije nego što je snimio prvi film 1922. godine za koji je pisao i scenarij, Pabst je bio glumac u raznim kazališnim kućama u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. Filmom „The joyless street“ u kojem glume Greta Garbo, Asta Nielsen i Werner Krauß doživljava prvi veliki uspjeh, i upravo taj film se smatra početkom „nove stvarnosti“. Pabst nije uspio napustiti Njemačku prije početka Drugog svjetskog rata, pa je ostao i nastavio snimati, što je utjecalo na njegov ugled.

 

„Geheimnisse einer Seele“ („Tajne duše“) je snimljen 1926. godine u produkciji Ufa-e, a reklamirao se kao psihoanalitički odnosno poučni film. Radnja je jednostavna: Kemičara Martina Fellmanna muči ljubomora, a očituje se u trenutku kad zamalo ozljeđuje suprugu dok joj pokušava odrezati uvojak. Poslije ima noćnu moru u kojoj je ubija. Jedne večeri u kavani ostavlja ključeve koje pronalazi i vraća psihoanalitičar. Fellmann se podvrgava psihoanalizi i izliječi se.

U suvremenim kritikama filma ističe se realistični prikaz psihoanalize, odabir uvjerljivih primjera iz života, te inovativno korištenje dokumentarističkih i ekspresionističkih elemenata u sekvencama snova.