Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Georg Wilhelm Pabst – La voce del silenzio (1953)

U petak, 17. travnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “La voce del silenzio”,  G. W. Pabsta.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

„La voce del silenzio“ (1953.) je francusko-talijanska koprodukcija, a na njemačkom ima čak dva naslova: „Muškarci bez suza“ i „Izbačen iz takta“. Na scenariju su osim G.W. Pabsta radili i brojni drugi pisci, a najpoznatiji među njima je Cesare Zavattini, istaknuti teoretičar i utemeljitelj talijanskog neorealizma.

Tišina na koju aludira talijanski naslov filma odnosi se na samostan u kojemu petero ljudi traže spas, oprost, mir ili samo skrovište. Škrti bogati poduzetnik, političar i bivši partizan, pisac čije knjige fatalno utječu na čitaoce, vojnik koji se ne može snaći u poratnom životu i sitni lopov. Od svih petero samo lopov Renato proživljava istinsku duhovnu obnovu pronalazeći vjeru.

Pripadnik „nove stvarnosti“ Pabst u atmosferičnoj religioznoj drami ujedinjuje različite stilske elemente, a zbog nejasnog stava prema crkvi biva oštro kritiziran. Stilska heterogenost se odražava i u sastavu uloga. Pored Jean-a Marais-a glumi i Terence Hill, koji se poslije profilirao u akcijskim komedijama i špageti vesternima.

 

 

 

 

Izvorni naziv: La voce del silenzio

Godina proizvodnje: 1953.

Trajanje: 110 minute

Jezik: Talijanski

Država: Francuska i Italija

Tehnika: crno-bijelo