Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Jørgen Leth – Det gode og det onde (1975)

U petak, 22. svibnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Det gode og det onde”,  J. Leth.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Jørgen Leth (1937), danski pjesnik i redatelj, jedan je od najpoznatijih umjetnika u području eksperimentalnog dokumentarnog filma. Studirao je književnost i antropologiju u Århusu a bavio se i novinarstvom. Bio je stalni predavač na Danish National Film School u Kopenhagenu i gostujući na UCLA, Berkley, Harvard i drugim američkim sveučilištima.

Zanimanje za antropologiju je snažno utjecalo na njegovo filmsko stvaralaštvo, kao i na umjetnički pristup općenito. U jednom intervju povodom kratkog surealističkog filma The Perfect Human (1967.) koji je 2003. uvršten u film The Five Obstructions Larsa von Triera, Leth o sebi govori: “I’ve always been attracted to anthropology… Anthropology is another way of systematizing curiosity. I think the most important drive for me is my curiosity.”

Leth se odupirao vladajućem socijalno-realističnom pristupu dokumentarnom filmu, on je pak ironično koristio reklamu kao inspiraciju. Umjetnost svijeta reklame je doveo do ekstrema i apsurda, prikazuje ljude dok kao pod povećalom obavljaju osnove radnje poput hodanja, jedenja i slično.

Leth od 1980-ih godina živi i radi na Haitiju.

 

Det gode og det onde (Good and Evil, 1975.) je svojevrsni nastavak Lethovog hvaljenog pseudo-dokumentarnog filma The Perfect Human. Velikim slovima se najavljuju i opisuju radnje i emocije, na primjer “Faces”, “Bodies”, “Things”, “Necessary actions”, “Unnecessary actions”, “Pleasant feelings”, Unpleasant feelings”, “Words”. Films se sastoji od estetski izazovnih i gotovo shematskih scena snimljenih u praznini filmskog studija. Redaju se prikazi lica, tijela, i stvari. Čovjek sa cipelom, čovjek sa tvrdo kuhanim jajem o kojem priča dok ga jede. Žena koja suprugu dodaje košulju. Par koji se svađa, očajna žena. Dijalog je oskudan, a pojedine fraze ili fragmenti fraza se ponavljaju izgovorene od različitih glumaca u različitim ulogama.

Osim profesionalnih glumaca Leth koristi cirkuske umjetnike i sportaše poput biciklista Ole-a Rittera. Komičar Claus Nissen izvodeći skečeve ponavlja završnu rečenicu iz The Perfect Human: “Today, too, I had an experience…”.

Lars von Trier je uvrstio Good and Evil kao predstavnika danskog filma u putujućoj izložbi “15×15: European Cinema Heritage”.