Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Jørgen Leth – Notater om kærligheden (1989)

U petak, 29. svibnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Notater om kærligheden”,  J. Leth.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Jørgen Leth (1937) je danski pjesnik i redatelj, jedan od najpoznatijih umjetnika u području eksperimentalnog dokumentarnog filma. Studirao je književnost i antropologiju u Århusu i bavio se novinarstvom. Predavao je na Danish National Film School u Kopenhagenu i kao gostujuću predavač na UCLA, Berkley, Harvard i drugim američkim sveučilištima.
Zanimanje za antropologiju je snažno utjecalo na njegovo filmsko stvaralaštvo i na umjetnički pristup općenito. U jednom intervju povodom kratkog surealističkog filma The Perfect Human (1967) koji je 2003. godine uvršten u film The Five Obstructions Larsa von Triera, Leth o sebi govori: “I’ve always been attracted to anthropology… Anthropology is another way of systematizing curiosity. I think the most important drive for me is my curiosity.”
Leth se odupirao socijalnom realizmu, vladajućem pristupu dokumentarnom filmu u Danskoj a i u drugim zemljama i umjesto toga je ironično koristio je reklame kao inspiraciju. Umjetnost svijeta reklame je doveo do ekstrema i apsurda, prikazujući ljude kao pod povećalom obavljajući osnove radnje poput hodanja, jedenja slično.
Leth od 1980 ih godina živi i radi u Haitiju.

Tmurni film Notater om kærlighden (Notes on Love, 1989.) je nastao u Lethinom kriznom razdoblju. Tematski i stilski se oslanja na Good and Evil iz 1975. godine ali je utjecaj redateljeve osobne krize uočljiv od samog početka filma. Prva scena prikazuje redatelja dok se brije i popraćena je riječju „odvratnost“.
U Notes on Love likovi nemaju psihološku dubinu, oni samo služe da bi poput objekata izrazili razne emocije: nemir, neodlučnost, usamljenost i slično. Slabo povezane scene ih prikazuju u raznim situacijama i prostorijama a glavni motiv koji se provlači kroz cijeli film je dodir.
Dodir, odnosno erotiku i erotske opsesije Leth često navodi kao glavnu životnu inspiraciju i umjetnički radni poriv. 2013. je snimio „Erotic Man“, svoju, kako ju je nazvao, filmsku oporuku.

 

 

Izvorni naziv: Notater om kærlighden
Godina proizvodnje: 1989.
Trajanje: 91 minuta
Jezik: danski
Država: Danska
Tehnika: boja