Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Love Cinema/ Ryūichi Hiroki – Tokyo gomi onna (2000)

Love Cinema je serija od šest radova nezavisnih japanskih redatelja kratko prikazivanih u malom kinu Shimokitazawa u Tokiju. Svi su filmovi low budget i preispituju mogućnosti digitalnog videa.

Japanski redatelj Ryūichi Hiroki (rođen 1954.) karijeru je započeo sa takozvanim pink filmom, u Japanu popularnom žanru softcore pornografije. Najpoznatiji je 800 Two Lap Runners iz 1994. godine, film koji tematizira heteroseksualne i homoseksualne veze među teenagerima.

Tokyo gomi onna (Tokyo Trash Baby, 2000.) je portret usamljene mlade žene Miyuki koja se zaljubljuje u susjeda rock glazbenika Yoshinorija iz stana iznad. Miyuki kopa po njegovom smeću ne bi li ga bolje upoznala. Toliko je opsjednuta da skuplja opuške, prazne kutije, boce i time gradi svojevrsni oltar ljubavi. Kad jednog dana u otpadu pronađe upotrebljeni kondom shvaća da Yoshinori ima obožavatlejice i odluči približiti mu se.

Na početku se stvari dobro razvijaju s Yoshinorijem, sve dok on ne prizna da je znao za njeno kopanje po otpadu. Miyuki reagira bijegom iz apartmana. Upućuje se u dugo putovanje kroz Tokio da bi na kraju Yoshinorijev otpad sahranila na velikom odlagalištu smeća. Hiroki u glavnom liku filma, naivnoj Miyuki, prikazuje generaciju „freeters“, (od „free arbeiters“) onu koja se pokušava osloboditi sveprisutnog konzumerizma u Japanu. Rastrgnuti između rigidnog morala roditelja i liberalizma i seksualnih sloboda, bezuspješno traže drugi put.

U svih šest filmova japanskog love cinema glavni su likovi žene, a Hiroki je opisan kao jedan od rijetkih redatelja koji je sposoban istinski portretirati ženske likove.

 

 

Izvorni naziv: Tokyo gomi onna

Godina proizvodnje: 2000.

Trajanje: 88 minuta

Jezik: japanski

Država: Japan

Tehnika: boja