Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Love Cinema // Takashi Miike – Bijitâ Q (2001)

U petak, 12. lipnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Bijitâ Q”,  T. Miike.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Love Cinema je serija japanskih filmova i sastoji se od šest radova nezavisnih redatelja u produkciji Reiko Arakawa koja su kratko prikazana u malom kinu Shimokitazawa u Tokiju. Svim filmovima je zajednička tema „čiste ljubavi“, mali budžet i svi su snimljeni digitalnom kamerom.

Takashi Miike (rođen 1960.) je već s prvim produkcijama za televiziju stekao status kultnog redatelja. Prepoznatljiv je po eksplicitnom prikazu nasilja i seksualnih perverzija, često u pretjeranoj maniri na granici karikature. Likovi njegovih filmova su često kriminalci (pogotovo jakuze) ili stranci u Japanu. Miike je također radio žanrovske filmove za djecu, musicals i filmove ulice. Za zadnji film “Straw Shield” (2013) je nominiran za Zlatnu palmu u Cannes-u-

Bijitâ Q (Visitor Q) je kontroverzna crna komedija o disfunkcionalnoj obitelji Yamazaki. Kći prostitutka nagovara oca, tv reportera, na spolni odnos. Otac pristaje i sve snima za “dokumentarni film o mladima”. Majka je ovisnica o heroinu koja se također prostituira. Sin je svakodnevno izložen nasilju u školi a kod kuće tuče i terorizira majku. Život obitelji Yamazaki se mijenja kad jednog dana misteriozni stranac udari oca kamenom po glavi i pokaže im put ka sreći.

Bijitâ Q je izazvao burne reakcije kršenjem tabua poput incesta, sodomije i nekrofilije, pa su u nekim zemljama cenzurirane najeksplicitnije scene. Kritičari su podijeljeni, a oni koji ga hvale ističu da ekscesivno nasilje ne služi samo šokiranju, već posjeduje funkcionalnu vrijednost. U tom smislu se nasilje može tumačiti kao iskrena potraga za harmonijom i obiteljskom srećom.

Motiv stranca u obitelji kao pokretača kaosa, oslobođanja nagona i mračnih potisnutih želja je obradio Pasolini u alegoriji Teorem (1968.). A 1998. godine je François Ozon snimio surealističnu satiru Sitcom u kojem stranca zamjenjuje bijeli miš.

 

Izvorni naziv: Bijitâ Q

Godina proizvodnje: 2001

Trajanje: 84 minuta

Jezik: japanski

Država: Japan

Tehnika: boja