Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Metina Erksana – Sevmek zamani (1965)

U petak, 6. ožujka s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Sevmek zamani” Metina Erksana.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Metin Erksan (1929. – 2012.) spada među poznatije redatelje turske avangarde. Snimio je 42 filma, od kojih je za 29 pisao i scenarij, često prema književnim djelima. Erksan je bio utjelovljene redatelja kakvog su zamišljali i opisali Bazin i Godard: „auteur“ koji se bavio filmom i teoretski, pisao je članke u dnevnim novinama i stručnim časopisima već od 1947. godine, dakle prije nego što je snimio prvi film.

Za „Sevmek Zamani“ (Vrijeme za ljubav, 1965) Metin Erksan dobiva pohvale u superlativima. Posebno se ističe kamera: crno-bijela fotografija i sugestivna atmosfera podsjećaju na Antonionija. „Sevmek Zamani“ je priča o siromašnom i ponosnom slikaru Halilu koji se zaljubljuje u lijepu ženu, slavnu pjevačicu, sa plakata pored kojeg svakodnevno prolazi. Čežnja za njom raste, fasciniran je. Kad se jednog dana upoznaju, pjevačica biva očarana žudnjom slikara i pokušava ga zavesti ali Halil ju odbija: „Ja sam samo zaljubljen u tvoju sliku na plakatu!“

Metin Erksan ne samo da preispituje narav ljubavi, da li se zaljubljujemo u drugu osobu ili pak samo u sliku koju stvaramo o njoj, već pruža i uvid u složenu društvenu strukturu tadašnje Turske, na razmeđu Istoka i Zapada, ruralnog i urbanog svijeta. Ta zaokupljenost nacionalnim, turskim temama, je bila usko povezana sa umjetničkom avangardom kojoj je Erksan pripadao.

 

Izvorni naziv: Sevmek Zamani

Godina proizvodnje: 1965.

Trajanje: 89 minuta

Jezik: turski

Država: Turska

Tehnika: crno-bijelo