Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Michael Tully – Cocaine Angel

U petak, 18. ožujka s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film Cocaine Angel (2006), američkog redatelja Michaela Tullya, zaključnu, treću projekciju iz ciklusa Mumblecore. Termin mumblecore referira na specifični auralni impresionizam, tj., barem kada su tehnička rješenja u pitanju, naturalni otklon zvuka od sirove realistične slike. Redatelji objedinjeni pokretom ponekada se nazivaju mumble corps, sukladno press corps terminu, jer se nerijetko u medijima plasiraju timski. Projekcije petkom u Kino klubu su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan, a svi su dobrodošli.

 

Cocaine Angel

Crnohumorna drama Cocaine Angel (2006) sukus je nekoliko dana života junkia Scotta na ulicama Jacksonvillea, Florida, USA. Scotta igra autor scenarija Damian Lahey. Dramaturški minimalizam naturalistično kondenzira surovu svakodnevicu unutar koje Scott, kao jeftini postmoderni antijunak, gubi posao, bezuspješno se trudi pristupiti vlatitom djetetu, te povećava dnevnu dozu supstance koja kontrolira njegove energetske cikluse. Tretman zvuka, u skladu s mumblecore postulatima, odrađen je kao eksperimentalna potraga za slušnim paradoksom koji proizlazi iz kontinuirane konzumacije kokaina.

Trajanje: 75 minuta

Jezik: engleski

Država: USA

Tehnika: kolor

 

Michael Tully

Kinematografija Michaela Tullya reflektira svakodnevicu ruralnog Marylanda, toponimske platforme autorovog odrastanja i sazrijevanja uz intimno izmaknutu matricu disko kulture osamdesetih, te filmove B produkcije koje je gledao u društvu roditelja zahvaljujući obiteljskom VHS uređaju. Ishodišta filmske estetike Michaela Tullya radovi su hollywoodskih klasika poput Johna Hughesa i Johna Landisa. Za razliku od njih Tully filmove realizira u okviru low budget proračuna, pa su, kao prauzori, navedeni autori i njihovi uradci, kreativnim idiosinkrazijskim postupkom u odnosu na dramaturgiju, zbog produkcijskog konflikta, reducirani tek na temeljne filmske postulate, svojevrnu tehničku armaturu Tullyevog specifičnog autorskog izraza. Prije dvije godine Tully je promovirao svoj recentni dugometražni igrani film Ping Pong Summer (Ljeto ping ponga; 2014).

 

Mumblecore

Mumblecore je američki nezavisni filmski pokret koji je u središte pozornosti dospio nakon obimnijeg festivalskog plasmana sukladnih mu radova tijekom prve dekade ovog stoljeća. Primarno ga karakteriziraju ultra niski budget pristup u kontekstu organiziranja produkcije, zatim fokusiranje na personalne relacije između dvadesetogodišnjaka, dakle mladih u “najboljim godinama”, s vremenskim otklonima i specifičnim dramaturškim intervencijama koje omogućuju ostalim uzrastima intenzivniju interakciju s filmom, improvizirane skripte, te glumci izvan standardnih profesionalnih angažmana. Redatelji karakteristični za Mumblecore pokret su Lynn Shelton, Andrew Bujalski, Mark Duplass, Jay Duplass, Aaron Katz, Joe Swanberg i Barry Jenkins. Termin mumblecore smislio je Eric Masunaga, montažer zvuka koji je radio s Andrewom Bujalskim tijekom nekoliko produkcija, a referira na specifični auralni impresionizam, tj., barem kada su tehnička rješenja u pitanju, naturalni otklon zvuka od sirove realistične slike. Redatelji objedinjeni pokretom ponekada se nazivaju mumble corps, sukladno press corps terminu, jer se nerijetko u medijima plasiraju timski. Filmski kritičari su pokret u nastajanju nazivali i kinematografija s uzglavlja kreveta ili ga odlikovali terminima kao što su filmsko brzanje,
kreativnost kaosa i slično. Kao svoje uzore Mumblecore redatelji presudno navode nezavisnog američkog filmskog stvaraoca John Cassavetesa, te neke ranije kultne radove nesvjesno utemeljene na postulatima pokreta, poput Richard Linklaterovog dijaloški kompleksno strukturiranog lo-fi filma Slacker iz 1991. U sklopu ciklusa prikazani su još i filmovi:

04.03. Andrew Bujalski – Funny Ha Ha (2002)
11.03. Kelly Reichardt – Old Joy (2006)

 

Darko Duilo