Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Nuri Bilge Ceylan – Kasaba (1997)

U petak, 13. ožujka s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Kasaba” Nuria Bilge Ceylana.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Nuri Bilge Ceylan (rođen 1959. u Turskoj) je fotograf, scenarist, glumac i filmski redatelj. Filmom Uzak (Distant) doživljava međunarodno priznanje dobivši Grand Prix u Cannes-u 2002. godine. Kako bi se opisao njegov stil vrijedi pogledati popis filmova koje on smatra najboljima (na upit časopisa Sight and Sound): među ostalim Bressonov Au Hazard Balthazar (1966), Bergmanov Persona (1966) i Andrej Rubljov (1966) Tarkovskog. Ceylanovi filmovi tematiziraju otuđenost pojedinca, egzistencijalizam, monotoniju ljudskog života i svakodnevnicu. Poznat je po snimanju protagonista odostraga čime želi potaknuti gledatelja da se uživi u emocije bez da vidi izraz lica.

Kasaba (The Small Town, 1997.) Ceylanov je prvi dugometražni film a istovremeno i prvi dio „provincijalne trilogije“, (drugi dio trilogije čini Mayis Sikintisi a treći Uzak) Film iz dječje perspektive i u četiri djela, koji se podudaraju s godišnjim dobima, prikazuje život na selu i komplicirani odnos s odraslima.

U prvim radovima Nurija Bilgea Ceylana kamera dominira nad dijalogom, što se jasno vidi upravo u Kasabi. U novijim filmovima se usuđuje, kako sam kaže, više posvetiti dijalozima i moći riječi.

 

 

Izvorni naziv: Kasaba

Godina proizvodnje: 1997.

Trajanje: 90 minuta

Jezik: turski

Država: Turska

Tehnika: crno-bijelo