Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Orson Wellesa – Le proces (1962)

U petak, 7. studenog s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Le proces” Orsona Wellesa. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

“The Trial” Orson Welles je snimio 1962., dvadeset i jednu godinu nakon svog prvijenca “Citizen Kanea”, jednog od najinovativnijih u filmskoj povijesti, koji je ujedno proglašen i najboljim filmom svih vremena. Welles je u to vrijeme bio već proslavljeni svestrani redatelj, a uspješno se okušao i na radiju, televiziji, u kazalištu.

U šezdesetima se sa skepsom gledalo na adaptaciju književnih djela, naročito u Europi, preciznije u Francuskoj, gdje su se mladi autori novog vala poput Truffauta i Godarda htjeli osloboditi vječitog uspoređivanja s drugim umjetnostima. Na pitanje da li se u “The Trial” radi o adaptaciji ili o filmu baziranom na knjizi, Welles odgovara da je Kafkin roman “Proces” samo inspiracija za film koji je sasvim drugačiji medij.

Anthony Perkins glumi mladog službenika K, u Wellesovom scenariju Mr. Kay, kojemu jednog dana rano ujutro nepoznati agenti upadaju u sobu i optužuju ga za nedefinirano krivično djelo. K zbunjeno ali mirno prihvaća optužbu i premda je do suđenja pušten na slobodu, sve više ga ispunjava osjećaj zarobljenosti. Sva pravna i ljudska pomoć koju je dobio pokazala se beskorisnom. K na kraju biva ubijen.

Kafkin nedovršeni roman je napisan tijekom 1914. i 1915. u Pragu, a Welles se, ne dobivši odobrenje za snimanje u Čehoslovačkoj odlučio za Zagreb, u kojemu su bili još vidljivi tragovi austro-ugarske monarhije i gdje je bilo odgovarajućih velikih i napuštenih zgrada. Specifičnosti Kafkinog romana, atmosferu tjeskobe, bespomoćnost modernog čovjeka, izloženost neshvatljivim autoritetima, osjećaj krivice i apsurdnosti života, Welles izražava neobičnim rakursima, svjetlom (koristi novu jako osjetljivu američku emulziju) i izborom prikladnih lokacija kao na primjer kolodvora Gare d’Orsay u Parizu.

Usprkos mnogim zaprekama koje su skoro dovele i do propasti čitavog projekta Welles je “The Trial” smatrao svojim najboljim filmom.

 

Izvorni naziv: The Trial

Godina proizvodnje: 1962.

Trajanje: 118 minuta

Jezik: engleski

Država: Francuska, Italija, Njemačka

Tehnika: crno-bijelo