Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma ‘Privilege’ redateljice Yvonne Rainer

U petak, 21. prosinca s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film ‘Privilege’ Yvonne Rainer. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Privilegij

Izvorni naziv: Privilege

Godina proizvodnje: 1990.

Trajanje: 103 min

Jezik: engleski

Država: SAD

Tehnika: boja i crno-bijelo

 

Nema mnogo filmova koji su rađeni na temu menopauze. Ni ovaj film nije rađen na temu menopauze iako se to u prvi tren možda tako čini. Menopauza je samo jedan od sindroma koji osobu (ženu) katapultiraju iz prostora društveno povlaštenih u prostore onih drugih, a oni drugi su svi koji nisu dovoljno bijeli, dovoljno bogati, dovoljno muški ili dovoljno mladi. Privilegij je film koji iz perspektive odnosa društva prema menopauzi, koja je jedna vrsta društvenog tabua, i prema ženama koje su ušle u menopauzu propituje dinamiku odnosa općenito između prostora povlaštenih i prostora s onu stranu povlaštenih. U središtu priče je pseudodokumentarac o problemu menopauze koji snima Afroamerikanka Yvonne Washington, alter ego Yvonne Rainer kao autorice. Yvonne pred kamerama intervjuira svoju prijateljicu Jenny, alter ego Yvonne Rainer kao žene, o njezinom iskustvu s menopauzom. Jenny pak nije oduševljena temom pa radije pristaje ispričati jednu epizodu iz svoje mladosti dok se još uvijek osjećala poželjnom muškarcima u vrijeme kada se kao mlada i zgodna plesačica doselila u multietničku radničku četvrt. Kroz Jennyinu priču problematiziraju se relativnost odnosa moći u društvu i društvena nevidljivost. Jenny je zbog mladosti, ljepote i bijele kože u povlaštenom položaju u odnosu na svoje tamnopute susjede. Portorikanka Digna joj je doslovno nevidljiva, a Dignin nasilni muž Carlos vidljivost dobija kroz pokušaj silovanja Brende, homoseksualke bijele boje kože, čime se seksistički čin dovodi u kontekst s rasizmom te nastoji uzdići na razinu političkog angažmana. S onu stranu povlaštenih Jenny će prijeći u trenutku kada njezini reproduktivni organi prestaju vršiti svoju funkciju, a ona kao „starija“ žena postaje nevidljiva muškarcima.

Izuzetno složen, provokativan i subverzivan film kako na planu forme tako i sadržaja Privilegij, kao i raniji filmovi Yvonne Rainer, kombinira različite pripovjedne tehnike i prikazivačke strategije, pseudodokumentarne i igrane sekvence, arhivske snimke i ulomke teksta prikazane na monitoru. U ovoj fazi svog stvaralaštva Rainer ipak više uvažava značaj naracije u angažmanu gledatelja pa snažnije naglašava narativnu liniju, ali je i neprestano narušava tehnikama koje ponekad prizivaju Godard. Stil Yvonne Rainer je lepršav, a smisao za humor s fino ugođenom dozom provokacije utemeljen je na osnovim ljudskim istinama koje možda možemo osporavati pred drugima, ali teško sami pred sobom.