Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Reha Erdem – A ay (1988)

U petak, 20. ožujka s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “A ay”,  R. Erdema.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Reha Erdem je rođen 1960. godine u Istanbulu gdje je najprije studirao povijest, a poslije Film. Magistrirao je likovnu umjetnost na Université de Paris VIII. Radio je i kao kazališni redatelj, za Nacionalno kazalište u Istanbulu je inscenirao Genetovu dramu Sluškinje. Producent je više od 100 televizijskih reklama.

Tursko-francuska koprodukcija A ay (Oh Moon) iz 1988. godine prvi je Erdemov dugometražni film a za njega je napisao i scenarij. Centralni lik je 11 godišnja Jekta koja živi kod boležljive tete i djeda u neobičnoj kući na obali Bosphorusa. Jekta je opsjednuta majkom, koja je davno nestala u malom brodu. Sanjari po cijeli dan i misli na majku. Njena mlađa teta, profesorica engleskog, pokušava je spasiti iz uklete kuće, moli je da ode s njom, ali Jekta odbija. Jednog dana odlazi malim brodom, isto kao i majka.

Erdemovog prvijenca karakterizira ekspresionistička fotografija, na koju je, prema izjavama redatelja, utjecalo slikarstvo Balthusa. I premda se Erdem smatra „auteur“-om, on je uvjeren da je vizualni stil prvenstveno određen filmom, odbija prepoznatljivost, odnosno linearnost u svom radu.

 

Izvorni naziv: A ay

Godina proizvodnje: 1988.

Trajanje: 100 minuta

Jezik: turski

Država: Turska

Tehnika: crno-bijelo