Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Robert Fuest – The Devil`s Rain (1975)

U petak, 05. veljače s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film The Devil`s Rain (1975), američkog redatelja Roberta Fuesta, prvu projekciju iz ciklusa Grande Dame Guignol Cinema. Ciklus će zainteresirane upoznati s unikatnim kinematografskim trendom, koji je tzv. leading ladyes mainstreama, veteranke hollywooda, premetao u nove-stare zvijezde tzv. freaky flicsa, nusprodukta filmske B industrije. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati.

 

 

Grande Dame Guignol Cinema

Početkom 1960-tih formiran je jedan unikatni kinematografski trend s, pokazalo se, ekstremnim vremenskim odmakom od čak tridesetak godina do splašnjavanja, koliko je produkcijski isječak tehnički specificiran kao model održavanja iluzije o filmskom akteru kao presudnom za vremenski kontinuum odnosa kino dvorana i publike, potrajao, a da se ne dogodi pad interesa. Razvoju trenda pogodovala je okolnost što je, na početku razvoja paradigme, Hollywood već postao star. Konvencija je postavljala prethodno komercijalno plasirane glumice starije životne dobi u horror projekte koji su intenzivno erektirali relativno novu žanrovsku matricu, novu barem po pitanju zahtjevnijih produkcija, te broja publike na standardnim projekcijama. Tzv. leading ladyes mainstreama, veteranke premetnute u nove-stare zvijezde tzv. freaky flicsa, stekle su nove fanove, a nova publika je intenzivnije vezala klasičnu produkciju za vlastite interese, što se moglo tumačiti i kao povremeni edukativno impulzivni kreativni doprinos daljnoj filmskoj proizvodnji. Sineastika grand guignol subžanra datira od 1962. i filma What Ever Happened to Baby Jane? koji je režirao Robert Aldrich; a filmski arheolozi skloni su posegnuti i do Billy Wilderovog klasika Sunset Boulevard iz 1950. godine, iako bi se, nakon otklona, za njega moglo reći kako predstavlja tek svojevrsnu preteču, odnosno konvencionalni filmski prototip Grand Guignola. Naziv Grand Guignol referira na popularni pariški teatar specijaliziran za realistične horror perfomanse. Koincidencijski, izvorni Grand Guinol teatar djelovao je od 1897. do, upravo, 1962., pa se može kazati kako mu je film predstavljao novo ozbiljenje kada su slični koncepti u kulturi u pitanju. U sklopu ciklusa biti će prikazani filmovi:

05.02. Robert Fuest – The Devil’s Rain (1975)
12.02. Paul Henreid – Dead Ringer (1964)
19.02 Frank Perry – Mommie Dearest (1981)
26.02. Simon Callow – The Ballad of the Sad Cafe (1991)

 

 

Robert Fuest – The Devil`s Rain (1975)

Niskobudžetni B-horror The Devil`s Rain (Sotonska kiša; 1975), osim što je katatoničnu karijeru ljupkog Williama Shatnera (84) na tenutak odmakao od monotone predodžbe segmenta sedimenta Star Trek (1966 – ….) personala, značajan je i kao materijalni dokaz kapricioznog doprinosa sotoniste Antona LaVeya (1930 – 1997) filmskoj umjetnosti (tehnička podrška i cameo). Film je režirao Robert Fuest (1927 – 2012), britanski marginalac sa simptomima shizofrenije, sklon pornografiji i slikarstvu. Dramaturgija
slijedi nelinearni niz sekvencionih oniričnih epizoda iz svakodnevice proklete obitelji Preston, koje tvore skladnu iluziju o koheziji nesuvislog procesa utemeljenog na konfliktu autonomne slike mozga. Grande Guignol konceptom viktimizirana je mladost i ljepota Ide Lupino kojoj se bližila šezdeseta godina života. Iznurena, Ida je tri godine kasnije umirovljena kao duševni bolesnik. Kameru Sotonske kiše odradio je Álex Phillips Jr. (1935–2007) koji je godinu dana ranije supotpisao Sem Peckinpahov kultni projekt Bring Me the Head of Alfredo Garcia (Donesite mi glavu Alfreda Garcie; 1974), a soundtrack je komponirao Al De Lory (1930–2012), izgubljeni talent najpoznatiji po bizarnom doprinosu zvuku filma Jory (1973) u režiji meksičkog avangardnog filmskog pionira Jorgea Fonsa (1939) koji odnedavno uživa u mirovini i prihodima od režiranja sit-comova prema zahtjevima tehnike i struke.

Trajanje: 86 minuta

Jezik: engleski

Država: USA

Tehnika: kolor

 

 

Darko Duilo