Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Rose von Praunheima – “Der Einstein des Sex” (1999)

U petak, 19. prosinca s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Der Einstein des Sex” Rose von Praunheima. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Rosa von Praunheim (pravo ime Holger Radte) je rođen 1942. u jednom latvijskom zatvoru. Imenom Rosa želi podsjetiti na Ružičasti trokut koji su morali nositi homoseksualni zatvorenici koncentracijskih logora, a Praunheim je naziv četvrti u Frankfurtu gdje je Rosa proveo djetinjstvo. U 60im godinama je počeo snimati eksperimentalne i kratke filmove a 1971. je izazvao burne reakcije provokativnim dokumentarcem „Nije homoseksualac perverzan nego situacija u kojoj živi“. Film je snimljen po narudžbi državne televizije i njime je von Praunheim ponajviše izazvao same homoseksualce prikazujući ih pasivnim i apolitičnim. U filmu „Der Einstein des Sex“ (1999.) Praunheim rekonstruira ne samo život i djelo Magnusa Hirschfelda, osnivača instituta za seksologiju i borca za ravnopravnost homoseksualaca nego i nastanak LGBT pokreta u Weimarskoj Republici. Praunheim je htio, kako sam kaže, ispričati pravu priču sa zanimljivim likovima. Hirschfelda je htio prikazati kao povijesni lik i oca gay pokreta.

Koliko god da koristi narativnu linearnost, konvencionalan pristup, za njega neobičan, Praunheim u filmu ne odustaje od razigranosti i kiča. Vidljivo je to između ostalog u sceni u kojoj se glavni glumac zamjenjuje. U jednom kadru vidimo mladog vitkog Hirschfelda koji govori o svojoj ljubavi za čokoladom, dok se poslužuje iz pozlaćene posude, da bi se u sljedećem kadru pojavio kao stariji i korpulentni Hirschfeld, ljubitelj dobre hrane.

 

Izvorni naziv: «Der Einstein des Sex»

Godina proizvodnje: 1999.

Trajanje:  100 minuta

Jezik: njemački

Država: Njemačka / Nizozemska

Tehnika:  boja