Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Sergeia Maslobojshchikova – Spivachka Zhosefina i myshachyy narod (1994)

U petak, 14. studenog s početkom u 22 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Spivachka Zhosefina i myshachyy narod” Sergeia Maslobojshchikova. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Sergei Maslobojshchikov (rođen 1957. u Kijevu) završio je grafiku na Kijevskom umjetničkom institutu i radi kao kazališni i filmski redatelj, glumac i scenarist. 1994. snima film „Pjevačica Žosefina i mišji narod“ koji je uvršten među najbolje ukrajinske filmove u zadnjih dvadeset godina. Poznat je kao beskompromisan i kontroverzan redatelj a u svom radu, pa tako i u obradi Kafkine pripovijetke preispituje odnos umjetnika i publike.

Priču o pjevačici Žosefini i snažnom utjecaju njenog pjevanja odnosno cičanja na mišju zajednicu u kojoj živi saznajemo od neimenovanog i pomalo distanciranog naratora.

U priči o Žosefini Kafka preispituje poziciju umjetnika spram publike: Koji su kriteriji za umjetnost i tko ju može kao takvu ocijeniti? Otkud Žosefina crpi snagu i na koji način njeno cičanje služi zajednici?

Maslobojshchikov je smjestio čudesni Kafkin svijet u veliko, staro prašnjavo kazalište prepuno bučnih, brbljavih i radišnih ljudi miševa, zarobljenih nagonom za hranom i množenjem. Umjesto psihološke razrade likova dominiraju tipovi. Jedini pokretač radnje su refleksije naratora o Žosefininom položaju u mišjoj zajednici. Maslobojshchikov se kao i Kafka služi paradoksom umjesto odgovora na postavljena pitanja: U jukstapoziciji čujemo Žosefinu koja konačno propjeva, dok kamera napušta opustjelo kazalište.

 

 

Izvorni naziv: Pevica Zhosefina i myshnyi narod

Godina proizvodnje: 1994.

Trajanje: 104 minuta

Jezik: ruski

Država: Ukrajina

Tehnika: boja