Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Shirley Clarke – Ornette: Made in America (1985)

U petak, 8. svibnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Ornette: Made in America”,  S. Clarke.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Shirley Clarke (1919. – 1997.) jedna je od najpoznatijih nezavisnih američkih redateljica. Karijeru je započela kao plesačica ali se zbog neuspjeha u modernom plesu i u koreografiji posvetila filmu. Na City College of New York je studirala zajedno sa Hans Richterom, njemačkim ekspresionističkim redateljem, a ubrzo je postala i članica udruženja Independent Filmmakers of America.

Afinitet prema plesu i ritmu se odražava u mnogim Clarkeinim radovima, posebno ranijim. Od samog početka filmskog stvaralaštva je odbacivala “polirani Hollywoodski stil” u kojem je dominirao narativni element a mizanscena služila vizualizaciji dijaloga.

Najveći utjecaj na njen rad imala je nezavisna redateljica Maya Deren. Bila je cijenjena među kolegama poput Ingmara Bergman i Johna Cassavetesa, ali je ostala nepoznata široj publici.

Ornette: Made in America (1985.) obuhvaća tri desetljeća glazbene karijere saksofonista i free jazz inovatora Ornette Coleman. Shirley Clarke u ovom hvaljenom dokumentarcu, istovremeno njenom zadnjem filmu, ne slijedi pravila kronologije. Brzim ritmiziranim rezovima montira intervjue s Colemanom, razgovore s obitelji, nastupe u njegovom rodnom mjestu Fort Worth, eksperimentalna glazbena videa ali i njegovo djetinjstvo u Texasu.

Clarke se inovativnim filmskim tehnikama približila Colemanovom glazbenom stilu i time zahvatila umjetnički put ne samo jednog jazz glazbenika već jedne generacije. Među onima koji pridonose filmu se nalaze William Burroughs, Yoko Ono, Robert Palmer i drugi poznati umjetnici.

Ornette je od početka oduševio kritičare, a sa Colemanovim glazbenim usponom porasla je i popularnost Clarkeovog filma. No bez obzira na veliki uspjeh i priznanje struke Clarke se nakon Ornette odlučila posvetiti isključivo video umjetnosti.

 

 

Izvorni naziv: Ornette: Made in America

Godina proizvodnje: 1984.

Trajanje: 77 minuta

Jezik: engleski

Država: USA

Tehnika: boja