Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Shirley Clarke – Shorts (1953. – 1982.)

U petak, 15. svibnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati kratke filmove  S. Clarke.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

 

Dance in the Sun (1953), prvi film Shirley Clarke, prati plesnu koreografiju Daniela Nagrina u plesnom studiju. Kamera “pleše” zajedno s performerom i naglašava pokret, geste i plastičnost njegove izvedbe. Prioritet pokreta izražen je u naglim promjenama prostora, povezuje ih Nagrinin neprekinuti ples kao i glazba. Izvor je na početku vidljiv (piano u studiju) a poslije ekstra-dijegetičan.

Tema sljedećeg Clarkeovog filma Bridges-go-round (1958) je ponovo ples, ovaj put bez ljudskih likova. Pravi protagonisti su mostovi Manhattana i njihovo okruženje. Koristeći slojevite slike snimljene iz različitih rakursa kao i glazbu, nagovještava pravac u kojem će se umjetnički razviti: video. Bridges-go-round postoji u dvije verzije, jedna sa elektronskom a druga sa jazz glazbom, što različito utječe na proces percepcije.

A Scary Time (1960) promotivni film, rađen je po narudžbi Unicefa, zbog čega je dugo vremena ignoriran u akademskim krugovima i među kritičarima.

Pri kraju svoje karijere Shirley Clarke je eksperimentirala sa video umjetnošću. Imala je više od 400 uradaka od kojih mnogi nisu sačuvani. Savage Love (1981) i Tongues (1982) su video radovi nastali u suradnji sa nagrađivanim dramatičarem i scenaristom Samom Shepardom i redatljem Josephom Chaikinom. U Savage/Love glavni lik je u potrazi za romantičnom vezom, prikaz je u fazama, od zaljubljenosti do nesigurnosti i na kraju deziluzioniranosti. Tongues nastavno prikazuje čovjeka na samrti dok izvodi svoje posljednje rituale.

 

Izvorni naziv: Shorts

Godina proizvodnje: 1953 – 1982.

Trajanje: 85 minuta

Jezik: engleski

Država: USA

Tehnika: crno-bijelo i boja