Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma: Shirley Clarke – The Connection (1962)

U petak, 1. svibnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “The Connection”,  S. Clarke.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Shirley Clarke (1919. – 1997.) jedna je od najpoznatijih nezavisnih američkih redateljica. Karijeru je započela kao plesačica ali se zbog neuspjeha u modernom plesu i u koreografiji posvetila filmu. Na City College of New York je studirala zajedno sa Hans Richterom, njemačkim ekspresionističkim redateljem, a ubrzo je postala i članica udruženja Independent Filmmakers of America.

Afinitet prema plesu i ritmu se odražava u mnogim Clarkeinim radovima, posebno ranijim. Od samog početka filmskog stvaralaštva je odbacivala “polirani Hollywoodski stil” u kojem je dominirao narativni element a mizanscena služila vizualizaciji dijaloga.

Najveći utjecaj na njen rad imala je nezavisna redateljica Maya Deren. Bila je cijenjena među kolegama poput Ingmara Bergman i Johna Cassavetesa, ali je ostala nepoznata široj publici.

“The Connection” (1962.) je adaptacija istoimene kazališne drame Jacka Gelbera o grupi narkomana koja u apartmanu na Manhattanu čeka dilera, u žargonu zvanog “the connection”. Među narkomanima se nalazi i redatelj. Pretendirajući da se radi o stilu cinema vérité, film počinje kao dokumentarac, uvjeravajući gledatelja da su likovi stvarni.  Ubrzo Clarke dekonstruira uvjerenje da se filmom može “uhvatiti stvarnost” i jasno pokazuje da se radi o fikciji. Uspoređujući narkomansku ovisnost sa potrebom gledatelja za dramom, fiktivni redatelj viče gledajući direktno u kameru: “Is it action you’re looking for? Here you have it!”

Film je dobio nagradu u Cannes-u dok je u New Yorku dugo bio zabranjen, službeno zbog vulgarizama i pornografskih prikaza a stvarno i zbog nedostatka moralne osude konzumacije droga.

Izvorni naziv: The Connection

Godina proizvodnje: 1962.

Trajanje: 110 minuta

Jezik: engleski

Država: USA

Tehnika: crno-bijelo