Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma ‘Šumanović – komedija umetnika’ redatelja Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića

U petak, 4. sječnja  s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film ‘Šumanović- komedija umetnika’ redatelja Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića . Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Boris Miljković rođen je u Zagrebu 1956. godine. Prvo je na Sveučilištu u Beogradu upisao studij povijesti umjetnosti, a potom se prebacio na Fakultet dramskih umjetnosti gdje je diplomirao filmsku i televizijsku režiju. Osamdesetih godina 20. stoljeća udružio se s Branimirom Dimitrijevićem te su pod imenom Boris i Tucko realizirali niz TV programa i filmova uključujući Niko kao ja, Rokenroler, Ruski umjetnički eksperiment i Šumanović – komedija umjetnika. Posljednje dvije TV drame dobile su prestižne nagrade na Televizijskom festivalu u Monte Carlu i uvrštene su među deset najboljih produkcija u povijesti RTS-a (Radiotelevizije Srbije). Nakon raspada Jugoslavije 90-ih godina preselio se u Kairo u Egipat gdje je radio kao kreativni direktor za srednji istok marketinške agencije Saatchi & Saatchi da bi nakon nekoliko godina prešao u McCann Erickson i vratio se u Beograd. Kao vrlo svestran autor okušao se u nizu različitih područja – kao televizijski i kazališni redatelj, redatelj reklama i videospotova (za videospot grupe Laibach dobitnik je MTV-jeve nagrade), dizajner, umjetnički redatelj Radiotelevizije Srbije, predavač na beogradskom umjetničkom studiju, a u posljednje vrijeme i kao nagrađivani pisac kratkih priča (2002. Čaj na Zamaleku, 2003. Fabrika hartije) i romana (2004. Uspavanka za Lalu). Na 53. pjesmi Eurovizije koja je održana u Srbiji istakao se kao tvorac logotipa i redatelj najavnih video spotova zemalja sudionica koje je Europska radiodifuzijska unija (EBU) proglasila najboljima u povijesti Eurovizije.

Branimir Dimitrijević rođen je 1967. godine, a radi kao predavač na Visokoj školi za likovnu i primijenjenu umjetnost u Beogradu i kao suradnik kustos u beogradskom Muzeju suvremene umjetnosti. Diplomirao je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beogradu te magistrirao iz povijesti i teorije umjetnosti na Sveučilištu u Kentu. Doktorirao je na području interdisciplinarnih kulturalnih studija. Njegova glavna područja interesa su vizualna umjetnost, film i popularna kultura socijalističke Jugoslavije te suvremena vizualna umjetnost Balkana te je autor brojnih eseja s tih područja . U suradnji s Branislavom Anđelković i Branimirom Stojanovićem osnovao je i koordinirao Školu za povijest i teoriju slika, neovisan i interdisciplinaran obrazovni projekt u Beogradu od 1999. do 2003.  Bio je kustos srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji od 2003. do 2009. godine.

 

Boris Miljković i Branimir Dimitrijević režirali su TV dramu “Šumanović – komedija umjetnika” 1987. godine u vrlo smjelom modernističkom stilu poigravajući se žanrovskim obrascima na tragu novog vala. Uz ironičan odmak koji je prisutan već u naslovu autori grade poseban umjetnički prostor u kojem se scensko integrira u filmsko, a povijesna stvarnost prožima s mentalnim prostorom velikog umjetnika na granici ludila. Kroz prikaz posljednjih desetak godina u životu Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20.  stoljeća, te naročito razdoblja njegovog života u Parizu, autori uspijevaju ne samo prikazati najznačajnije trenutke koji su odredili sudbinu ovog velikog umjetnika već i prenijeti na ekran njegovu osobnost i umjetnički senzibilitet. „Šumanović je slikar estetski neuravnoteženog opusa, čestih i nesigurnih mijena, kao da su ga vodili živci, a ne dar“, napisao je Miljenko Jergović na svojoj internetskoj stranici u tekstu o Savi Šumanoviću, jednom od najznačajnijih srpskih slikara 20. stoljeća. Petnaestak godina ranije kao da su tu istu rečenicu filmskim jezikom napisali Boris Miljković i Branimir Dimitrijević.

 

Izvorni naziv: Šumanović – komedija umetnika

Godina proizvodnje: 1987.

Trajanje: 84 min

Jezik: srpski

Država: Srbija

Tehnika: boja