Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Valerija Fokina – “Preobrazba” (2002)

U petak, 28. studenog s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Preobrazba” Valerija Fokina. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

Valerij Fokin (rođen 1946. u Moskvi) je višestruko nagrađivani kazališni i filmski redatelj, a također je osnivač i direktor Meyerhold centra u Moskvi. Nakon uspješne kazališne produkcije “Preobrazba” prema Kafkinoj pripovijetki iz 1995. Fokin se 2002. odlučio i na filmsku adaptaciju usprkos vlastitom otporu prema filmu kao mediju koji za razliku od kazališta, “ovjekovječava trenutke i time ih ubija” (Fokin 1996.).

Preobrazba se u doslovnom smislu riječi događa trgovačkom putniku Gregoru Samsi: Pripovjetka počinje rečenicom: “Kad se Gregor Samsa jednoga jutra probudio iz nemirnih snova, nađe se u svom krevetu preobražen u golemog kukca.“ Dok se Samsa nakon prvog šoka pokušava prilagoditi novim životnim uvjetima i pomalo prihvaća preobrazbu obitelj se od njega sve više udaljava i zanemaruje njegove potrebe. Samsa na kraju umire od gladi.

Izazovi filmske adaptacije su: prikaz Samse kao kukca i surealnost atmosfere. Fokin se kod prvog oslanja na glumačke vještine Evgenija Mironova odnosno na njegovo oponašanje kukca iz čega se može iščitati utjecaj Meyerholdove biomehaničke glumačke metode (glumci se tjelesnim vježbama dovode u određena emocionalna stanja) .

Surealnost atmosfere postiže i korištenjem zvuka kao stilskog elementa: Naglašeni zvuk kiše odnosno vode na početku i kraju filma predstavlja metaforu Samsine otuđenosti. Slično su radili Tarkovskij i u novije vrijeme njemački redatelj Christian Petzold.

 

Izvorni naziv: Prevrašenje

Godina proizvodnje: 2002.

Trajanje: 84 minute

Jezik: ruski

Država: Rusija

Tehnika: crno-bijelo / boja