Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Vladimira Michalka – Amerika (1994)

U petak, 21. studenog s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Amerika” Vladimira Michalka. Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi dobrodošli!

 

Kafkin nedovršeni roman “Amerika” je objavljen nakon pišćeve smrti, 1927., i pripada  “Trilogiji samoće”, kako ju je nazvao Max Brod, Kafkin prijatelj i izdavač njegovih djela. Roman je doživio nekoliko filmskih i kazališnih adaptacija, pogotovo na njemačkom govornom području. 1994. Vladimir Michálek, mladi češki redatelj (rođ. 1956.), absolvent prestižne praške akademije FAMU, snima svoj prvi dugometražni film “Amerika” za kojeg je ujedno napisao i scenarij.

Michálek se drži literarnog predloška, prikazuje put Karla Rossmanna, mladog praškog inženjera, kojeg roditelji šalju u SAD da bi ga odmakli od sluškinje koja je s njim zatrudnjela. U SAD-u ga prima i upućuje u posao bogati i strogi stric. Karl zbog neposluha ubrzo gubi njegovu naklonost i biva protjeran iz kuće. Za njega počinje silazna mračna putanja puna neuspjeha i poniženja, na čijem kraju završava kao član kazališne grupe u Oklahomi.

Poznato je iz Kafkinih dnevnika da je uvažavao rad slapstick komičara Charlie Chaplina, a njegov je utjecaj vidljiv i u Michálekovoj filmskoj adaptaciji, zoran primjer je liftboy koji poput robota obavlja svoju dužnost u alijeniranom radnom odnosu. Prikaz Amerike nije realističan, već naglašeno stiliziran (art deco), više je mistična vizija nego realna država.

 

U češkim filmskim kritikama je osim promišljene scenografije hvaljena i gluma dvaju glavnih likova, Karla Rossmanna i njegovog oca. Dobar primjer je scena u kojoj Karl čeka odobrenje za ulazak u Ameriku a činovnik ga pita šta je po struci. On prestravljeno odgovara: “Ništa, valjda”,  kao da su tim banalnim pitanjem razotkriveni grijesi kojih nije bio ni svjestan.

 

 

 

 

 

Izvorni naziv: Amerika

Godina proizvodnje: 1994.

Trajanje: 90 minuta

Jezik: češki

Država: Češka

Tehnika: boja