Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija filma Yasuzoa Masumurae – “Manji” (1964)

U petak, 23. siječnja s početkom u 20.30 h u prostorijama Kino kluba Split možete pogledati film “Manji” Yasuzoa Masumurae.  Projekcije su edukativnog karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Yasuzo Masumura (1924. – 1986.) se smatra pionirom japanskog novog vala, pokreta ranih šezdesetih, premda je on odbijao takvo etiketiranje. Masumura je nakon studija filozofije dobio stipendiju za studij filma na Centro Sperimentale Cinematografico u Rimu gdje su mu mentori između ostalih bili Antonioni, Fellini i Visconti. Iskustvo iz Europe je veoma utjecalo na Masumuru. Ali premda je cijenio Talijanski neorealizam nije prihvatio njegova polazišta,  prevelik naglasak na društvenu represiju i neizbježni poraz pojedinca.

Manji (melodrama iz 1964.) tematizira ljubav koja se pretvara u ludilo, kaos i konačno smrt. Nesretno udana Sonoko iz dosade pohađa privatni tečaj slikanja gdje upoznaje lijepu mladu Mitsuko. Zaljubljuje se i upušta se u zabranjenu i destruktivnu lezbijsku vezu. Likovi se u raznim konstelacijama zbližavaju ili izdaju jedni druge, pokušavaju regulirati odnose ugovorom ili se urote jedan protiv drugog.

Manji je adaptacija romana Junichiro Tanizaki-a i znači živi pijesak, što je metafora za opsesivnu ljubav koja sve sudionike vuče prema dnu koliko se god oni protiv toga borili. Masumura u ovom vizualno jako stiliziranom filmu ljubav prikazuje kao neprirodno stanje prouzročeno hormonskim poremećajem. A napetost likova izražava egzaltiranom glumom i ekspresionističkim kadrovima.

Masumurina interpretacija žanra melodrame je inovativna i stavlja ga uz bok velikih američkih redatelja poput Douglasa Sirka.

 

 

Izvorni naziv: Manji

Godina proizvodnje: 1964.

Trajanje: 91 minuta

Jezik: japanski

Država: Japan

Tehnika: boja