Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcija: Péter Forgács – Crni pas (2005)

U petak 06. travnja s početkom u 20.30 h u projekcijskoj dvorani Kino kluba Split možete prisustvovati prvoj projekciji iz kratkog dvotjednog autorskog ciklusa Pétera Forgácsa (1950). Forgács je nezaobilazna pojava suvremene filmske avangarde, bazični je dokumentarist i strpljiv montažer kojem se medij filma, temeljem opsega interesa koji se razgrađuje u psihoanalizi, nameće i kao cilj i kao sredstvo. Projekcije petkom u Kino klubu Split edukativnog su karaktera, organizirane za članove i sve koji žele prisustvovati. Ulaz je besplatan, svi su dobrodošli…

 

 

Péter Forgács – Crni pas (2005)

Nezavisni mađarski filmski redatelj i multimedijalni umjetnik Péter Forgács (1950) višestruko je nagrađivani autor prisutan (ne samo) na nacionalnoj (festivalskoj) aktivnoj kino-sceni još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Primarni je psihološko-produktivni poticaj njegovoj kinematografskoj praksi omogućio prethodno razvijeni interes za primjenu psihoanalize; u kontekstu povijesnih istraživanja filma i fotografije, te donekle neovisno o konvencionalnom akademskom poimanju „jedine moguće“ povijesti kao akademske discipline. Djelovao je u okviru filmskog studija Béla Balázs, a od 1983. je i utemeljitelj agencije PPFA (kratica za: privatni fotografski i filmski arhivi) zahvaljujuči kojoj je vremenom na jednom mjestu objedinio golemu dokumentarnu filmsku građu iz privatnih izvora kojom se koristi u procesu, kako ističe wikipedia, naknadne „sinteze sirovih filmskih dokaza u jedinstvene¸ postmoderne reorkestracije povijesti“. Za ekskluzivniji uvid u kompleksnost i neke fundamentalne postulate njegovog umjetničkog nagažmana preporučiv je klasični iscrpni interview iz 2001. dostupan u cijelosti na web stanici:

http://mfj-online.org/journalPages/MFJ37/DeirdreBoyle.htm

…filmskog magazina Millennium. Film El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War (Crni pas – Priče iz Španjolskog građanskog rata; 2005) koji prikazujemo ovog petka u 20:30 u sklopu kratkog dvotjednog autorskog ciklusa Pétera Forgácsa svojevrsna je mikropovijesna filmska rekonstrukcija (dramaturški temeljito istaknute) građanske atmosfere iz inicijalnog perioda konflikta pred Drugi svjetski rat (tridesete godine prošlog stoljeća) na koju se, u montažnom procesu, dograđuju paralelni prizori stradavanja golemog broja građana. Iz pretpostavljene konfrotacije privatnih arhiva dvaju amaterskih filmskih fotografa toga vremena konstruran je respektabilni koprodukcijski (Nizozemska, Francuska, Finska, Švedska) dugometražni doku-eksperiment za koji je autor, tijekom premijernih prikazivanja, nagrađen glavnom nagradom na filmskom festivalu u Tribeci (New York). Péter Forgács nedavno je dovršio svoj novi film Picturesque Epochs (Slikoviti periodi; 2017), a u okviru ovog kratkog dvotjednog prezentiranja u Kino klubu Split prikazati ćemo još i njegov film Saját halál (Osobna smrt; 2008).

Trajanje: 84 minute

Država: Nizozemska, Francuska, Finska, Švedska

Jezik: engleski 

Tehnika: crno-bijelo (filteri i tinkture)

Raspored projekcija u okviru ciklusa:

06.04.2018. El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War (2005)

13.04.2018. Own death aka Saját halál (2008) 

 

Darko Duilo