Kino klub Split

Pretraživač

Newsletter

Home

Linkovi

Korisnici

Log In

Projekcije filmova ‘Trash Humpers’ Harmony Korinea i ‘Prezit svuj zivot’ Jana Švankmajera

Harmony Korine američki je nezavisni redatelj mlađe generacije. Stekao je širu popularnost već s 18 godina kao scenarist filma ‘Kids’, a kasnije se potvrdio kao redatelj filmova ‘Gummo’, ‘Julien Donkey-Boy’ i ‘Mister Lonely’. Korine je objavio i nekoliko knjiga, fotografskih kolekcija, sabrane scenarije i režirao spotove za Sonic Youth, Cat Power, Willa Oldhama i druge. Filmovi su mu često nelinearne improvizacije, s određenim nasumičnim elementima. Teme su disfunkcionalnost društva, mentalne bolesti, siromaštvo, egzistencija dovedena do apsurda, rubna stanja i crni humor.

Izvorni naziv: Trash Humpers
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 78 minuta
Jezik: engleski
Država: United States, United Kingdom
Tehnika: kolor

Trash Humpers priča je o grupi likova – “loser gang cult-freak collective” i njihovim avanturama u Nashvilleu u Tennesiju. Film je sniman na VHS traci, a snimanje je trajalo konstantno, ali svega nekoliko tjedana. Struktura je anti-esteska, anti-filmična, nasumično nizanje radnji, a likovi su snimali jedni druge. Sam Korine tvrdi kako nije razmišljao o slici, zvuku i drugim filmskim izražajnim sredstvima, već više kako postići uvjerljivost emocije. Film se često uspoređuje s Herzogovim ‘Even Dwarfts started Small’.

Jan Švankmajer češki je redatelj koji u filmu isprepliće nekoliko medija. Rođen je u Pragu 1934. Dok je bio dječak, za Božić je dobio mali lutkarski teatar, koji sam navodi pod najranije utjecaje na svoj umjetnički razvoj. Studirao je na Fakultetu za Primjenjene Umjetnosti u Pragu i kasnije na Lutkarskom odjelu na Praškoj Akademiji Performativnih Umjetnosti, nakon čega je niz godina radio u praškom Semafor Teatru. Filmom se počinje baviti 1964. Široj publici postao je poznat po surealističnim animacijama koje su utjecale na umjetnike kao što su Terry Gilliam, Tim Burton i braća Quay.

Izvorni naziv: Prezit svuj zivot (teorie a praxe)
Godina proizvodnje: 2010.
Trajanje: 105 minuta
Jezik: češki, engleski titlovi
Država: Japan, Slovačka, Češka
Tehnika: kolor

Eugene, čovjek u krizi srednjih godina vodi dva života – jedan u stvarnosti, drugi u snu. Njegovi snovi čine uzbudljivu nisku događaja, gdje pokušava dokučiti uzroke vlastitog nezadovoljstva u stvarnosti. Eugene otkriva potisnute događaje, koji se s vremenom raspliću, a na kraju i priliku izabrati svijet u kojem će ostati. Film je rađen u karakterističnom Švankmajerovom stilu , s tim da je stop-animacija simulirana računalnom tehnologijom.